Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehdit ostaa joululahjoja! Tilaa myymälän pikanoudolla viimeistään 23.12.

Lue lisää
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
artikkeli-alykellot

Älykellon ja urheilukellon vertailua – miten valita sinulle sopiva?

Älykello vai urheilukello? Puettavaa elektroniikkaa on joka lähtöön: älykelloja, urheilukelloja, aktiivisuusrannekkeita ja askelmittareita. Mikä laite sopii mihinkin käyttöön ja mitä eroa niillä oikeastaan on?

Ennen oli jokaisella ranteessa kello lapsesta lähtien. Kun ajan näkee nyt taskussa olevasta puhelimesta, on perinteisten kellojen käyttö vähentynyt. Mutta tilalle ovat tulleet älykellot. Ne ovatkin paljon enemmän kuin kelloja: pieniä tietokoneita ranteessa, hyvinvointia seuraavia laitteita ja käteviä kommunikointivälineitä, jotka voi yhdistää älypuhelimeen ja kuulokkeisiin.

Mitä eroa on älykellolla ja urheilukellolla

Älykellojen ja urheilukellojen ominaisuuksissa on eroja, joiden perusteella voit valita, kumpi sopii paremmin tarpeisiisi. Ota huomioon, että kaikissa tuotteissa jako ei kuitenkaan ole niin selvä, sillä molemmissa voi olla samoja ominaisuuksia.

Älykellojen ominaisuuksia:

  • Yhteensopivuus älypuhelimen kanssa (puhelut, viestit, ilmoitukset)

  • Sovellusten hallinta (kalenteri, sähköposti, musiikki)

  • Kosketusnäyttö ja värinäytöt

  • Terveysominaisuudet (askelmittari, sykemittari, unen seuranta)

  • Ääniohjaukset ja äänikomennot

  • Musiikin hallinta ja mahdollinen offline-tallennus

  • NFC-maksut (esimerkiksi Google Pay tai Apple Pay)

  • Lyhyempi akunkesto älykäyttöominaisuuksien vuoksi

Urheilukellojen ominaisuuksia:

  • Tarkka sykkeen seuranta ja yhdistettävyys sykevyöhön

  • GPS-paikannus urheilusuoritusten seuraamiseen

  • Laaja urheilutilojen tuki (mm. juoksu, pyöräily, uinti)

  • Kestävät materiaalit ja vesitiiviys (esimerkiksi sukelluskäyttöön)

  • Harjoitus- ja palautumisanalyysit

  • Pitkä akunkesto (erityisesti urheilutiloissa käytettäessä)

  • Kalorinkulutuksen ja suorituskyvyn tarkka seuranta

  • Mahdollisuus käyttää myös ilman älypuhelinta

Älykello vai urheilukello – mikä on paras valinta?

Älykellolla ja urheilukellolla on paljonkin samoja ominaisuuksia, mutta niiden pääpaino ja käyttötarkoitus eroavat toisistaan. Älykello on monipuolinen laite, joka yhdistyy älypuhelimeen ja tarjoaa vaikkapa ilmoituksia, puheluita, viestejä sekä sovelluksia, kuten kalenterin ja musiikinhallinnan. Se voi sisältää myös terveyttä ja liikuntaa seuraavia ominaisuuksia, esimerkiksi askelmittarin ja sykemittarin.

Urheilukello puolestaan keskittyy ensisijaisesti liikuntasuoritusten ja fyysisen kunnon seurantaan. Se tarjoaa usein tarkemmat mittaukset, kuten GPS-paikannuksen, sykkeen seurannan, palautumisen analyysin ja treenikohtaiset tilastot, mikä tekee siitä erityisesti urheilijoille ja aktiivisille liikkujille sopivan laitteen. Urheilukelloissa on yleensä parempi kestävyys ja akun kesto intensiiviseen käyttöön.

Älykellon ominaisuudet – miten löytää paras älykello?

Älykellojen tarkempi kategoriointi on aiheena haastava, sillä aktiivisuusrannekkeista, urheilukelloista ja älykelloista löytyy osittain päällekkäisiä toiminnallisuuksia. Samoja ominaisuuksia on sekä edullisissa että kalliimmissa laitteissa, mutta eroja toki myös löytyy. 

Eri hintatasot korreloivat pitkälti tuotteiden toimintojen määrän ja usein myös akunkeston kanssa. Laitteita on laidasta laitaan aina aloittelevista kuntoilijoista huippu-urheilijoiden tarpeisiin saakka, joten paras älykello löytyy aina käyttäjän ja tarpeiden mukaan.

Älykelloissa on varsinaisten älykellotoimintojen lisäksi usein myös muita toiminnallisuuksia, esimerkiksi hyvinvoinnin seurantaa ja liikunnan seurantaa sekä myös ulkoilutoimintoja, kuten vaikkapa navigointia, karttatoimintoja ja kompassia. Kelloihin saa lisäksi lajikohtaisia omia sovelluksia.

Älykello on muutakin kuin urheilua varten

Kaikki eivät urheile. Mitä hyötyä älykellosta muuten on käyttäjälleen?

Ehdottomasti tärkeä ominaisuus on päivittäisen hyvinvoinnin seuranta. Aika moni hyödyntää laitteissa myös älykellotoimintoja eli vähintäänkin erilaisten ilmoitusten lukemista kellon näytöltä puhelimen sijasta. Ilmoituksia kelloon ilmestyy esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksista, viesteistä, sähköposteista, puheluista ja kalenterimerkinnöistä.

Laitteita on myös lapsille ja nuorille. Millaiseen käyttöön ne sopivat? 

Lasten aktiivisuusrannekkeet ennen kaikkea kannustavat aktiivisuuteen ja liikkumiseen. Usein se tapahtuu pelillistämisen kautta sekä erillisissä sovelluksissa yhdessä vanhemman kanssa. Markkinoilla on myös laitteita, jotka edellä mainitun lisäksi toimivat lasten ensimmäisinä puhelimina. Kellopuhelimissa on usein puhelintoiminnon lisäksi myös sisäänrakennettu GPS, jolla lapsen paikannus tarvittaessa onnistuu.

Mitä on puettava elektroniikka? Onko se muutakin kuin kelloja, joita pidetään ranteessa?

Puettavaksi elektroniikaksi käsitetään yleisesti erilaiset mukana kulkevat tuotteet, joista löytyy älykkyyttä. Niitä ovat mm. älykellot, rannekkeet ja sormukset. Tulevaisuudessa luultavimmin yleistyvät myös muun muassa vaatteisiin lisättävät sensorit. 

Miten löytää paras urheilukello?

Urheilukellon valitseminen voi olla yhtä haastavaa kuin älykellon, sillä monet urheilukellot jakavat samoja toiminnallisuuksia aktiivisuusrannekkeiden ja älykellojen kanssa. Urheilukellojen tärkeimmät ominaisuudet liittyvät kuitenkin urheilusuoritusten ja fyysisen kunnon tarkkaan seurantaan, ja ne on suunniteltu erityisesti aktiivisille liikkujille ja urheilijoille. Parhaan urheilukellon löytäminen riippuu omista tavoitteista ja tarpeista – olitpa sitten aloittelija tai kokenut urheilija.

Urheilukellojen hinnat vaihtelevat laitteiden ominaisuuksien ja akunkeston mukaan. Edullisemmissa malleissa on perustoimintoja, kuten askelten ja sykkeen seuranta, kun taas kalliimmat urheilukellot tarjoavat laajempia ominaisuuksia, kuten GPS-seurannan, harjoitusanalyysit ja palautumisen mittauksen. Urheilukellon valinnassa on tärkeää arvioida, kuinka monipuolisia urheilutiloja ja tarkkoja mittauksia tarvitset omiin treeneihisi. Esimerkiksi juoksijoille, pyöräilijöille tai uimareille on saatavilla kelloja, joissa on juuri kyseisiin lajeihin optimoidut ominaisuudet.

Urheilukelloissa on myös monia ulkoiluun ja retkeilyyn suunnattuja toimintoja, kuten korkeusmittarit, kompassit ja reitin seuranta GPS:n avulla. Lisäksi joissakin malleissa on tarkat analyysit harjoitusten vaikutuksesta kehoon ja suorituksen jälkeisestä palautumisesta, mikä tekee niistä erinomaisia työkaluja edistyneille urheilijoille.

Vinkki: Hyödynnä urheilukellon urheilutiloja: Valitse harjoitukseen sopiva urheilutila, kuten juoksu, pyöräily tai uinti, jotta saat tarkat mittaukset ja analyysit suorituksesta. Muista käyttää kelloa myös palautumisen seurannassa, jotta harjoittelu pysyy tasapainossa ja tukee optimaalista kehittymistä.

Älykellojen ja urheilukellojen valikoima on laaja

Eri valmistajilla ja merkeillä on erilaisia painotuksia laitteiden käyttötarkoituksessa ja ominaisuuksissa sekä erilaisia lähestymistapoja tuotteisiin. Älykellobrändeillä voi olla erilaisia tuoteperheitä vaikkapa hyvinvointiin, urheiluun ja pelkkään älykellona toimimiseen.  

Useiden tuotteiden käyttötarkoituksen painotusta ja mahdollisuuksia voi myös laajentaa hankkimalla sovelluksia ja sisältöä sovelluskaupasta samalla tavalla kuin älypuhelimissa. Lisäksi on laitteita, jotka taas ovat keskittyneet vain yhteen lajiin, kuten vaikkapa juoksukellot tai sukellukseen tarkoitetut laitteet. 

Prisma.fi-verkkokaupan älykellojen ja urheilukellojen valikoimassa ovat tarjolla mm. Apple, Doro, Garmin, Huawei ja Polar