Siirry suoraan sisältöön
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
Autoon lisätään sinistä lasinpesunestettä.

Autoilija, näin varaudut talveen

Miten autoilijan kannattaa valmistautua talveen? Mitä pitää tehdä, kun auton ovet ovat jäätyneet kiinni? Onnistuuko auton pesu pakkasella? Koska talvirenkaat pitää vaihtaa? Lue vastaukset ja valmistaudu ajoissa.

Suomen talvi kovine pakkasineen ja suolaisine teineen laittaa auton koetukselle, mutta hyvällä hoidolla autoilija selviää ja kulkupeli pysyy hyvässä kunnossa. Keräsimme vinkkejä auton hoitamiseen syksyn saapuessa ja talvea odotellessa.

Auton syyshuolto – mitä tehdä itse ja mitä teettää autohuollossa?

Moni autoliike tarjoaa syyshuoltoa, joka on hyvä keino varmistaa, että auto on valmis talven haasteisiin. Ammattilaisen tekemä syyshuolto voi sisältää akun tarkistuksen, nesteiden täytön, jarrujen tarkastuksen sekä alustan suojauksen. Monet asiat voit kuitenkin tarkistaa ja hoitaa itse:

  • Renkaiden vaihto

  • Jäähdytinnesteen ja öljyn tarkistus

  • Pyyhkijänsulkien ja lasinpesunesteen vaihto

  • Valojen ja akun tarkistaminen

Muista aina turvallisuus kaikissa autoon liittyvissä töissä, varsinkin renkaanvaihdossa. Jos olet epävarma, miten työ tehdään, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

1. Renkaiden kunto ja vaihto

Syksyllä on tärkeää varmistaa renkaiden kunto ennen liukkaiden kelien alkamista. Suomessa talvirenkaat ovat pakolliset, ja Liikenneturvallisuusvirasto Trafin mukaan talvirenkaita pitää käyttää 1.11.–31.3. eli marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana, kun sää ja keli sitä edellyttävät. Nastarenkaita saa käyttää samana aikana ja muulloinkin, jos sää ja keli sitä edellyttävät.

Tarkasta renkaiden urasyvyys. Minimiurasyvyys on 3 mm, mutta suositus on, että alle neljän millimetrin urasyvyydellä ei talvikeleillä ajettaisi. Uusien talvirenkaiden urien syvyys on noin 10 mm ja kesärenkaissa 8 mm.

Muista myös tarkistaa rengaspaineet. Kylmä ilma voi saada renkaat menettämään painetta, mikä voi vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Autosi oikeat rengaspaineiden lukemat löytyvät ohjekirjasta ja esimerkiksi polttoainesäiliön luukusta tai etuoven karmista. Jos autossa on rengaspaineiden seurantajärjestelmä, muista kuitata se, kun paineet ovat oikeat.

Auton oma tunkki saattaa olla kevytrakenteisempi ja hätätilanteita varten tarkoitettu. Siksi on suositeltavaa käyttää kunnollista hallitunkkia.

2. Auton akku ja sähköjärjestelmä

Pakkanen voi vaikuttaa merkittävästi auton akun toimintaan. Akun suorituskyky laskee kylmässä, joten on hyvä varmista, että akku on hyvässä kunnossa ennen talvea. Jos akku on yli neljä vuotta vanha, kannattaa harkita sen vaihtamista uuteen ennen talven tuloa. Akkutesterillä voi tarkistaa akun kunnon helposti. Myös laturit ja apukaapelit ovat hyviä varusteita mukana pidettäväksi, jos tulossa on pitkiä ajomatkoja tai autoa seisotetaan useita päiviä kylmässä.

3. Lasinpesuneste ja pyyhkijänsulat

Syksyn sateet ja talven lumituiskut vaativat tehokkaat tuulilasinpyyhkijät. Varmista, että pyyhkijänsulat eivät ole kuluneet ja vaihda ne tarvittaessa. Käytä lasinpesunestettä, joka kestää vähintään -20 °C lämpötilan. Lasinpesuneste on tärkeä myös siksi, että Suomen talvessa kura, loska ja suola voivat tehdä tuulilasista likaisen nopeasti.

4. Jäähdytinneste ja moottoriöljy

Varmista, että autossa on oikea määrä oikeantyyppistä jäähdytinnestettä (pakkasneste), ja että se on pakkasen kestävää. Väärä laatu tai liian pieni määrä nestettä voi aiheuttaa moottorin ylikuumenemista tai jäätymistä. Myös moottoriöljyn viskositeetti on hyvä tarkistaa. Talvea varten voi olla tarpeen vaihtaa öljy ohuempaan, joka virtaa paremmin kylmässä säässä.

5. Valot ja näkyvyys

Syksyn pimeys ja talven lumisateet vaativat toimivat ja kirkkaat valot. Tarkista kaikki ajovalot, sumuvalot sekä jarruvalot ja vaihda heikosti toimivat polttimot. Kirkkaat LED-polttimot tai muut laadukkaat valot parantavat näkyvyyttä merkittävästi. Lisäksi auton valoumpioiden puhdistus ja mahdollinen suojaaminen UV-säteilyltä parantaa valojen tehoa.

6. Sisätilat: lattiat, lämmitys ja kosteus

Auton sisätiloihin voi kertyä paljon kosteutta syksyn sateiden ja talven lumikelien vuoksi. Käytä kumisia lattiamattoja, jotka estävät lumen ja suolan imeytymisen autoon. Ne on helppo puhdistaa ja ne suojaavat lattian tekstiiliä. Lisäksi kannattaa tarkistaa auton ilmastointi ja sisäilman kierto, jotta kosteus ei jää auton sisälle.

Auton lämmitys pakkasella onnistuu parhaiten käyttämällä lohkolämmitintä tai moottorinlämmitintä, joka kytketään verkkovirtaan. Se lämmittää moottorin estäen sen jäätymisen ja helpottaen käynnistystä. Monissa uusissa autoissa on myös polttoainetoiminen lämmitin.

Sisätilanlämmitin puolestaan tekee auton sisätiloista mukavan lämpimät ja estää ikkunoiden huurtumisen. Lämmittimet kannattaa kytkeä ajastimen avulla noin 1–2 tuntia ennen suunniteltua lähtöä, mikä säästää energiaa ja varmistaa auton hyvän toimivuuden kylmässä.

Vinkki: Onhan autossasi kunnon lumiharja ja jääraappa? Löydät molemmat Prisman verkkokaupasta.

Auton ovet jäätyneet kiinni – mitä voi tehdä?

Auton ovet tai lukot voivat jäätyä, kun ilmassa on ollut ensin kosteutta ja sitten pakkasta. Voitele lukko etukäteen lukkoöljyllä ja käsittele ovien tiivisteet silikonispraylla. Jos lukko on jäässä, käytä lukkosulaa. Muista, että auton sisällä säilytettävä lukkosula ei auta hätätilanteessa. Ovien jäätyneitä tiivisteitä voit pyrkiä sulattamaan pussilla, jossa on kuumaa vettä, tai hiustenkuivaajalla. Älä revi ovia väkisin auki vaan sulatuksen jälkeen paina ovea pikemminkin kiinni, jotta tiivisteiden jää murtuu pikkuhiljaa.

Voiko auton pestä pakkasella?

Auton pesu pakkasella on mahdollista, mutta varovainen kannattaa olla. Pese auto mieluiten lämpimässä tilassa, esimerkiksi lämmitetyssä autopesulassa tai tallissa, jotta auton pinnalle ja tiivisteisiin jäävä vesi ei jäädy heti pesun jälkeen. Jos peset auton ulkona, kannattaa varmistaa, että kaikki ovenpielet, tiivisteet ja lukot kuivataan huolellisesti. Käsittele tiivisteet silikonilla. Parasta on, jos voit ajaa auton kuivumaan lämpimään halliin.

Jos peset auton itse, on hyvä käyttää pakkasenkestävää pesuainetta. Vältä pesemistä äärimmäisen kovilla pakkasilla, jotta auton maalipinta ei vahingoitu lämpötilanvaihteluista.

Talviloissa auton pinta joutuu koville lentävän loskan ja tiesuolan myötä. Onkin hyvä puhdistaa pinta perusteellisesti mutta myös suojata se oikeilla aineilla talvea vastaan. Valitse avuksi myös hyvät varusteet ja välineet auton pesuun.