Siirry suoraan sisältöön
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
artikkeli-grillauksen-trendit

Kuva: Muurikka

Grillauksen trendit – nyt halutaan pitkää nautintoa

Monet suomalaiset panostavat suurien grillien ostamiseen, mutta suuntana on viime vuosina ollut etenkin nautinnon korostaminen laitteiden ohella. Prisman myyntidata kertoo, että suomalaiset hakevat nyt grillauksesta uudella tavalla pitkäkestoisia elämyksiä.

Grillauksen trendin muutoksesta kertoo esimerkiksi savustuslastujen ja erityisesti pitkään hauduttamiseen soveltuvien digitaalisten paistomittareiden myynnin merkittävä kasvu. Ylipäätänsä nyt satsataan uudella innolla grillauksen lisävarusteisiin.

Prismassa on noteerattu suomalaisten kasvava innostus tehdä grillaamisesta entistä monipuolisempi kokemus. Asiakkaiden ostoskoreihin päätyy yhä useammin grillausvälineitä ja muun muassa erilaisia varrastikkuja sekä grillauskoreja vihanneksille.

Grillaus kasvaa kokonaisuutena edelleen ja se on erottamaton osa suomalaisten kesää, mutta sen muoto on muuttunut. Esimerkiksi korona-aikana ostettiin paljon yksittäisiä grillejä, mutta nyt suunta on selvästi myös kääntynyt lisävarusteiden puoleen. Voidaan sanoa, että grillaamiselta vaaditaan ja odotetaan nyt enemmän kuin nopeasti paistetuttuja makkaroita. Siitä haetaan selvästi laadukkaampaa kesäiltojen elämystä.

Grillauskauteen ja uusiin trendeihin sopiikin mainiosti vaikkapa lohifileen grillaus kuin myös parsan, halloumin, kesäkurpitsan tai maissin grillaus.

Kaasugrilli on yhä suosituin – into savustaa näkyy myynnissä

Grillejä myydään Prismassa joka vuosi tasaista tahtia. Kaasugrilli on edelleen halutuin, mutta muut vaihtoehdot ovat kuroneet sen etumatkaa umpeen.

Hiiligrilli ja erityisesti savustamiseen tarkoitetut grillimallit ovat nousseet aiempaa suositummaksi ja saavuttaneet kaasugrillejä myynnissä. Erityisesti savustus on kasvanut viime vuosina enemmän kaasugrilleihin verrattuna.

Sähkösavustin on yhä suositumpi väline herkullisten ruokien valmistamiseen ulkona. Se toimii joko savustuspurujen kanssa heti valmiina savustimena ja ilman puruja pihauunina – kätevästi kaikkina vuodenaikoina. Kun lämpötilan säätäminen on helppoa ja skaala on laaja, onnistuu monenlaisten ruokien valmistus aina kalasta ja lihasta kasviksiin ja vaikkapa äyriäisiin.

Savustus nostaa suosiotaan

Esimerkki pitkäkestoisemman grillauksen lisääntymisestä ovat savustuslastut, joiden myynti on jopa tuplaantunut edelliseen vuoteen verrattuna. Samaan aikaan myös hauduttamiseen liittyvien tuotteiden suosio kasvaa.

Se kertoo siitä, että suomalaiset viihtyvät nyt grillin ääressä pitkiäkin aikoja ja ruoasta halutaan makunautinnon lisäksi myös tekemisen kokemusta. Savustaminen ja pitkään hauduttaminen ovat nyt selkeitä trendejä. Jälkimmäisestä kertoo myös digitaalisten paistomittareiden myynnin kasvu, joka on noussut 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna, Väänänen kertoo.

Ei tarvitse olla ennustaja tietääkseen, että suomalaiset valmistavat taas kesällä monipuolisesti erilaisia grilliruokia. Savustuksessa suomalaiset suosivat muun muassa lohta, joka sopii hyvin savustuksen ja loimutuksen kaltaiseen pitkään ruuanvalmistukseen. Myös monilla kasviksilla on paikkansa suomalaisten grilleissä. Esimerkiksi erilaisten paprikoiden kuten suippo- ja pikkupaprikoiden ennakoidaan löytävän tänä kesänä tiensä monen grillausta ja savustusta harrastavan lautaselle.

Näin otat grillin kesäkäyttöön

Moni suomalainen kaivaa huhtikuussa grillinsä talven jäljiltä esiin ja pistää alkavan grillisesongin ensimmäiset herkut tulille. Tässä selkeät ohjeet kevään töihin.

  • Grilli on hyvä huoltaa ja puhdistaa aina jokaisen käytön jälkeen ja myös silloin, kun grilli on ollut pitkään käyttämättä.

  • Nopea puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen on syytä toteuttaa niin, että grilliä ensin kuumennetaan ja sitten poistetaan lika teräsharjalla.

  • On tärkeää noudattaa aina valmistajan ohjeita grillin huoltamisessa ja puhdistuksessa. Kaikki tarvikkeet grillin puhdistukseen ja hoitoon löydät Prisman verkkokaupasta.

Lue myös: