Siirry suoraan sisältöön

Prisman Black Friday 22.11.-2.12. verkkokaupassa sekä myymälöissä!

Katso kaikki Black Friday -tarjoukset
Prisma logo
Ostoskori
artikkeli-hiihto

Näin hankit kaikki jääkiekkovarusteet 

Kaulasuoja, alasuoja, kyynärsuoja, henkselit, kiekkoja ja teippiä sekä nauhoja luistimiin. Tietysti myös jääkiekkomaila, luistimet, hanskat ja kypärä. Jääkiekkoilija tarvitsee paljon erilaisia varusteita harrastukseen. Tässä vinkkejä tarvikkeiden valintaan, ostamiseen ja hoitamiseen. 

Kun hankitaan jääkiekkoilijan varusteita, oikean koon valinta ja hyvä istuvuus ovat todella tärkeitä asioita. Silloin ne ennen kaikkea suojaavat oikein, tuntuvat hyvältä päällä ja helpottavat liikkumista. Vaikka lapsen ja nuoren pelaajan koko muuttuu nopeasti, kasvuvaraa ei voi olla liikaa. Muuten suojukset eivät pysy pelin tiimellyksessä paikoillaan. 

Jääkiekkovarusteiden hinnoissa ja laadussa on eroja. Aina ei ole paras vaihtoehto ostaa sitä kalleinta ja ulkonäöltään muodikkainta varustetta. Siksi pitääkin miettiä käyttötarkoitusta ja sitä, miten usein ja pitkään varustetta tullaan käyttämään.  

Varusteen hintaa kannattaa todellakin katsoa, sillä hankittavia tuotteita on paljon, varsinkin jos harrastuksen aluksi pitää ostaa koko setti samaan aikaan. Silloin ostosten hinta voi olla parista sadasta jopa tuhanteen euroon, tietysti harrastajan iästä ja tasosta riippuen. 

Tärkein suojavaruste on kypärä 

Jääkiekkokypärä on oikean kokoinen, kun se istuu hyvin ja pysyy päässä. Jos se on päähän liian iso, se voi heilua paikoiltaan juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan.  

On tärkeää, että kypärä säädetään pelaajalle sopivaksi. Nykyaikaisen kypärän voi säätää oikean kokoiseksi helposti ilman työkaluja.  

Kun hankit kypärää tai kasvosuojaa pelaajalle, varmista, että niissä on CE-turvahyväksyntä.  

Jääkiekkokypärässä täytyy olla korvasuoja, jonka aukon halkaisija saa olla vain viisi senttiä. Silloin jääkiekkomailan pää ei mahdu siitä sisään. Sama maksimikoko on kypärään kiinnitettävän ristikon aukoissa. 

Ristikko tai visiiri ovat pakollisia junioripelaajille, mutta isommillekin se antaa turvaa. Aikuiset pelaajat käyttävät kypärässä vähintään kasvojen yläosaa suojaavaa visiiriä. 

Sääntönä on, että jos pyöräilykypärään kohdistuu kova isku, on sen tilalle hankittava uusi. Jääkiekkokypärä kestää enemmän, joten sitä voi käyttää, ellei se ole selvästi rikkoutunut. 

Kasvoristikkoon voi tulla osumia ja sen langat voivat taipua. Ristikkoa ei pidä itse suoristaa, jotta lankojen kiinnitykset eivät irtoa. 

Monenlaisia suojia kehon turvaksi 

Jääkiekkosuojat on yleensä tehty niin, että sisällä olevaa pehmustetta suojaa muovinen ulkokuori. Pelaajaa siis suojaavat varusteen kova kuori, pelaajan kehoa vasten olevat pehmusteet sekä niiden välissä olevat ilmataskut.  

Koska jääkiekossa luistimet ovat teräviä ja maila voi aiheuttaa vahinkoa, on kaulasuoja tärkeä turva. Varmista, että kaulasuojassakin on CE-hyväksyntä. 

Hartiasuoja antaa pelaajalle monipuolista turvaa. Haarniskan näköinen suoja varjelee hartioiden lisäksi rintakehän aluetta sekä selkärankaa. On tärkeää, että suoja on jääkiekkoilijalle oikean kokoinen. Kun hartiasuojan ja pelihousujen väliin jää mahdollisimman pieni rako, se on sopivan kokoinen. Päällekkäin niiden ei pidä mennä. Hyvä juniorin hartiasuoja on sopivan joustava. 

Kun hartiasuojat ja kyynärsuojat ovat oikean kokoiset, ne eivät estä käsien liikkumista. Hartiasuojat säädetään sopiviksi tarranauhoilla. 

Kyynärpäitä ja käsivarsia suojaavien kyynärsuojien pitää peittää hartiasuojien ja jääkiekkohanskojen välisen alueen. Ne sovitetaan sopivaksi käsivarsiin säätöremmeillä.

Vinkki: Miten valita oikean kokoiset jääkiekkoluistimet? Katso kokotaulukot ja opas luistinten valintaan.

Hanskat, pelihousut ja säärisuojat 

Jääkiekkohanska suojaa käsiä, mutta niiden kanssa myös mailan käsittelyn pitää onnistua hyvin ja mailasta pitää saada tukeva ote. Hanska on oikean kokoinen, kun sormille jää hieman, enintään puoli senttiä liikkumavaraa. Hyväksytyissä hanskoissa on mansetti, joka suojaa rannetta sekä suoja peukalolle. 

Pelihousujen on hyvä olla sen kokoiset, että lahkeet ulottuvat seistessä säärisuojien yläreunaan. Housujen lahkeiden on syytä olla niin pitkät, ettei housujen ja säärisuojien väliin jää rakoa suorassa seistessä. Housujen lisäksi pitää hankkia henkselit ja housujen alle puetaan alasuoja. 

Sääret ovat herkkiä iskuille, joten säärisuojat ovat tärkeä varuste jopa pihapeleissä. Suoja ulottuu säären ja polven alueelle, mutta se ei saa haitata nilkan liikkumista. Säärisuojat tai polvisuojat kiinnitetään tarranauhoilla ja niiden pitää istua hyvin jalan ympärille.  

Vinkki: Prisman verkkokaupassa myydään myös jääkiekkoilijan alusasuja ja esimerkiksi alasuojashortseja. 

Mailassa tärkeää ovat pituus ja jäykkyys 

Jääkiekkomailat ovat pääasiassa komposiittia. Pelaajalle on tärkeää löytää mailaan oikea jäykkyys: voimakkaalle pelaajalle jäykempi maila. Kun pelaaja laukaisee kiekon, antaa varsi jonkin verran periksi ja sen avulla tulee jousimaisesti lisää tehoa vetoon. Liian jäykällä mailalla pelaaminen ei ole mukavaa. 

Junioreille on omat mailansa. Niiden varsi on ohuempi ja lapa myös pienempi.  

Mailan pituus valitaan niin, että maila ylettyy suunnilleen suun korkeudelle luistimet jalassa seistessä. Pelatessa mailan lavan pitää levätä suorana jään pinnan mukaisesti. Jos maila on liian pitkä, sitä voi lyhentää rautasahalla. 

Hoida ja huolla varusteita 

Varusteisiin kertyy pelatessa hikeä ja likaa. Yleensä suojien osat voi irrottaa, ja niitä voi pestä pesukoneessa pesuohjeita noudattaen. Kypärän ja hanskat voi huuhdella kevyesti vaikkapa suihkulla. Huomioi, että varusteiden pitää päästä hyvin kuivumaan.  

Varusteet säilyvät hyvin, kun ne ovat kuivuttuaan valolta suojassa esimerkiksi vaatekaapissa. On hyvä säännöllisesti tarkastaa varusteiden kunto sekä myös koon sopivuus kasvavalle juniorille. 

Varusteita hankitaan paljon myös käytettynä. Silloin pitää varmistaa, että ne ovat hyvässä kunnossa ja turvallisia. Jos varusteiden kangasosissa on pieniä repeämiä, ne kannattaa ommella heti kuntoon.