Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehdit tänään ostaa Postilla toimitettavat joululahjat! Myymälän pikanoudolla tilaa viimeistään 23.12.

Lue lisää
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
artikkeli-kirkasvalolamput

Kirkasvalolamppu auttaa kaamoksen keskellä 

Kun kesän kirkkaus on ohi ja valoisat päivät lyhenevät lyhenemistään, ihminen kaipaa valoa elämään. Kirkasvalolamppu on tehokas apu kaamoksen tuomaan ankeuteen. Hoito alkaa vaikuttaa noin viikon kuluessa. 

Kirkasvalolampun hyödyt ovat selvät, sillä tieteellisesti on tutkittu ja todettu, että kirkasvalolampusta on apua hämärän ajan tuomiin oireisiin. Myös herätyskelloina toimivat sarastusvalolamput auttavat samalla tavalla. Hoito ei tuo muutosta heti samana aamuna, mutta jo viikon kuluessa alkaa vaikutus tuntua. Kirkasvalokuuria kannattaa jatkaa päivittäin pimeän ajan yli mutta muutaman viikon hoitokin tuo hyvän avun. 

Kaamoksen aikana on hyvä pyrkiä liikkumaan reippaasti ulkona, mieluiten valoisaan aikaan. Liikunta yhdessä parin-kolmen viikoittaisen valohoitokerran kanssa on todella tehokas yhdistelmä. Myös kodin valaisimiin kannattaa kiinnittää huomiota ja valita niihin sopiva valon sävy.

Kirkasvalohoitoa aikaisin aamulla

Kun kirkasvalohoitoa käytetään, ollaan kirkkaan valon vaikutuksessa kerralla puolesta tunnista tuntiin. Tehokkaimmillaan valosta nauttiminen on mahdollisimman aikaisin aamulla ja niin, että ollaan lähellä valon lähdettä silmät auki.  

Kun kirkasvalojen vaikutuksia on tutkittu, ei ole havaittu niiden aiheuttavan vakavia haittoja silmille. Kuitenkin on syytä kysyä silmälääkäriltä ohjeita silloin, jos silmien verkkokalvolla tai linssissä on sairauksia. 

Kirkasvalolampun käyttö – ota nämä huomioon 

  1. Aloita aamulla: Käytä kirkasvalolamppua heti heräämisen jälkeen, mieluiten aamukuuden ja kymmenen välillä, jotta valo tukee luonnollista vuorokausirytmiäsi. 

  2. Sopiva etäisyys: Sijoita lamppu noin 50–100 sentin päähän kasvoistasi. Valo tulee suunnata silmien lähelle, mutta suoraa katsomista ei tarvita. 

  3. Kirkasvalolampun käyttöaika: Käytä lamppua 20–30 minuuttia päivittäin. Voit tehdä samalla muuta eli vaikkapa syödä aamiaista, lukea lehteä tai työskennellä, kunhan valo osuu silmien alueelle. 

  4. Vältä iltakäyttöä: Älä käytä kirkasvalolamppua iltapäivällä tai illalla, sillä se voi häiritä nukahtamista. 

  5. Säännöllisyys on avain: Kirkasvalolamppua kannattaa käyttää päivittäin, etenkin syksy- ja talviaikaan, jotta se auttaa tehokkaasti kaamosväsymyksen tai mielialan laskun ehkäisyssä. 

Vinkki: Sarastusvalo eli herätysvalo on herätyskello, jonka valon voi ajastaa syttymään esimerkiksi puoli tuntia ennen varsinaista herätystä. Valo alkaa himmeänä mutta kirkastuu täyteen kirkkauteen ennen herätysaikaa. 

Talvella tarvitaan enemmän unta 

Pimeinä kuukausina ihminen tarvitsee enemmän lepoa ja unta. Kun kesällä riittävät kahdeksan tunnin unet, saattaa talvella keho kaivata tunnin enemmän. Onkin hyvä kuunnella itseänsä ja varata aikaa hyvään lepoon ja jaksamiseen. 

Myös kesäajasta talviaikaan siirtyminen voi haitata vireystilaa ja jaksamista. Kannattaakin pyrkiä sovittamaan omaa rytmiään siihen pikkuhiljaa. 

Vaikka harrastukset tuovat iloa töiden tai koulun lisäksi, on niidenkin aikojen kanssa hyvä olla tarkkana. Liian myöhäinen liikunta voi haitata lepoa ja yöunia. 

Apua kaamosväsymykseen 

Tutkimusten mukaan joka kolmas suomalainen kärsii jonkinlaisesta kaamosväsymyksestä. Sen sijaan varsinainen kaamosmasennus on harvinaisempaa, mutta se täyttää jo vakavamman masennuksen kriteerit. 

Kaamosväsymykseen vaikuttaa ihmisessä serotoniinin eli niin sanotun tyytyväisyyshormonin puute. Talviaikaan kannattaakin huolehtia riittävästä proteiinin saannista, sillä sen kautta kehoon syntyy serotoniinia. Proteiinia saa hyvässä muodossa esimerkiksi kalasta, kanasta ja kalkkunassa, pihvilihasta, raejuustosta sekä vihanneksista, pavuista, täysjyväviljoista ja manteleista. 

Tutustu valaisimien valikoimaan