Kodin pikasiivous – katso niksit
Siivous kuulostaa joskus vaivalloiselta puuhalta, joka vie aikaa koko päivän. Kun asiat tekee oikeassa järjestyksessä, kotona onkin pian puhdasta ja kaikella on paikkansa.
Aloita kodin siivous siirtämällä tavarat pöydiltä ja vaatteet tuolin selkämyksiltä kaappeihin ennen kuin aloitat varsinaisen siivoamisen. Vaatteita jää usein lojumaan sinne tänne, pöydillä tai keittiön tasoilla on lehtiä ja eteisen lattialle kerääntyy kenkiä. Kun pinnat ovat avoimina ja paljaina, on siivoaminen selvästi helpompaa.
Kotiin kertyy jatkuvasti lisää tavaraa. Niitä järjestellessä kannattaakin miettiä, mitä oikeasti tarvitsee. Turhan tavaran voi laittaa kierrätyksen tai myydä. Niille, joille on käyttöä nyt tai myöhemmin, voit keksiä tai hankkia säilytysratkaisun. Laskupinot ja säilytettävät paperit voit laittaa vaikkapa kenkälaatikkoon ja komeron hyllylle.
Tutustu säilytyskorien ja sisustuskorien valikoimaan
Imurointi raikastaa ilmaa selvästi
Huoneessa olevaa pölyä ei aina huomaa – paitsi imuroinnin jälkeen. Kaikki näyttää yhtäkkiä siistimmältä ja huoneen ilma tuntuu raikkaammalta. Imurointi kannattaakin tehdä usein, vaikka ei muuten suurempaa siivousta tekisikään. Lattioilla ja huonekalujen alla on piilossa monenlaista villakoiraa, jotka heikentävät hengitysilmaa. Myös matot näyttävät paremmalta, kun ne imuroi.
Imurilla kannattaa käydä läpi myös sohvatyynyjen alustat, sillä sinne kertyy yllättävän paljon jos jonkinlaista murua. Toinen paikka on korkeiden hyllyjen ja kaappien pinnat. Ne kannattaa imuroida pölystä säännöllisesti.
Keittiön lattialle kertyy usein pientä roskaa. Kun siistit ne pois harjalla ja rikkalapiolla vaikka ennen aamiaisen tekoa, on paljon mukavampi astella ja puuhailla keittiössä.
Moppi käteen ja lattiat puhtaaksi
Huoneiden lattioita ei tarvitse pestä kovin usein, mutta esimerkiksi tahrojen ei kannata antaa pitkään pinttyä pintoihin kiinni. Käytä nihkeää moppia ja mietoja pesuaineita. Märkää pesua suositellaan vain kylpyhuoneen ja muiden kosteiden tilojen puhdistukseen.
Lattian pyyhintää varten voit hankkia vaikkapa monitoimimopin, joka soveltuu kodin kaikkien lattiapintojen kuiva-, kostea- tai märkäpyyhintään.
Pölyjen pyyhkiminen – siistiä hetkessä
Imurilla ei saa poistettua pölyjä joka paikasta, joten niiden pyyhintä viimeistelee siivouksen. On tärkeää pyyhkiä pölyt etenkin elektroniikkalaitteista, sillä pöly voi aiheuttaa syttymisen vaaran. Hyllyillä ja pöydillä oleva pöly on myös omiaan heikentämään hengitysilmaa.
Jos sinulla on paljon kirjoja, ne olisi hyvä pitää kirjanhyllyssä ovien takana, ettei niiden päälle kerry hankalasti poistettavaa pölyä. Myös valaisimiin kertyy helposti pölyä, joka kannattaa säännöllisesti poistaa.
Pölyjen pyyhintään voit käyttää mikrokuituliinaa, pölyhuiskaa tai taivuteltavaa pölymiekkaa. Saatavilla on myös kapeita ja ulottuvia pölyputsareita, joilla voi puhdistaa esimerkiksi pattereiden välejä ja muita ahtaita paikkoja.
Kylppäri hohtavaksi!
Kylpyhuoneessa ja vessassa roiskuu ja käytetään monenlaisia pesuaineita peseytymiseen. Onkin hyvä tehdä kylpyhuoneen pesu tarpeeksi usein, jotta lika ja aineet eivät pinty kiinni ja siivouksesta pääsee helpommalla. Varsinkin, jos käyttäjiä on paljon, WC-pönttö puhdistetaan käytännössä joka päivä. Silloin sen puhdistaminen ei ole niin ikävä urakka. Myös pesualtaaseen jää helposti pölyä ja likaa sekä jäämiä vaikkapa hammastahnasta. Pidä sekin puhtaana, niin aamut ovat paljon miellyttävämpiä. Katso myös ohjeet saunan pesuun.