Siirry suoraan sisältöön

Tee ostoksesi huoletta ja nauti pidemmästä palautusajasta. Tarjoamme nyt Prisma.fi:ssä pidennetyn palautusajan kaikille ostoksille 15.11.2024 alkaen aina loppiaiseen 6.1.2025 asti!

Prisma logo
Ostoskori
artikkeli-paasiainen

Mitä tehdä pääsiäisenä – perinteitä ja uusia viritelmiä

Pääsiäinen on Suomessa värikäs ja iloinen juhla, joka yhdistää perinteitä, herkuttelua ja yhdessäoloa. Keräsimme ideoita kevään suuren juhlan viettoon, johon kuuluu tietysti suomalaisia pääsiäisperinteitä, herkullisia ruokia, askartelua ja myös jotain aivan uutta.

Pääsiäiseen liittyy monenlaista: suklaamunia, pupuja ja tipuja, virpomista ja noitia, hyvää ruokaa ja juomaa, keltaisia kukkia ja koristeita sekä myös kevään tulosta nauttimista ja vaikka pitkien vapaiden suoma ensimmäinen visiitti mökille. Pääsiäinen on myös tärkeä kristillinen juhlapyhä joulun rinnalla, joten monelle siihen liittyy sekä hartautta että riemua.

Suomalaiseen pääsiäiseen kuuluvat olennaisesti herkulliset pääsiäisruoat, jotka tuovat makunystyröille iloa ja nautintoa. Pöydän pääruokina maistuvat usein kana ja lammas sekä jälkiruokana vaikkapa pasha ja mämmi. Kahvipöytään kuuluvat tietysti makoisa rahkapiirakka, aurinkoinen persikkapiirakka tai juustokakku. Yhtä tärkeää kuin herkullinen ruoka, on kaunis kattaus: pääsiäispöydän väreissä on kevään iloa ja raikkautta.

Askartelu ja virpominen – aloita ajoissa

Pääsiäisenä askartelu on suosittu harrastus. Se on kivaa puuhailua varsinkin yhdessä lasten kanssa. Voitte koristella kotia pääsiäiseen valmiiksi käyttäen apuna värikkäitä silkki- ja kreppipapereita sekä muita askartelutarvikkeita. Ja mikä olisikaan hauskempaa kuin maalata munia perheen kanssa tai valmistaa virpomisvitsat itse?

Virpomisvitsat tehdään jo paljon ennen pääsiäistä, sillä virpominen tapahtuu palmusunnuntaina, joka on viikko ennen pääsiäistä. Silloin lapset pukeutuvat virpomisasuihin eli noidiksi, kissoiksi tai pupuiksi ja kiertävät sitten naapurustossa virpomassa.

Virpoessa ovella kysytään, saako tulla virpomaan. Ja kun lupa on saatu, kuuluu loru näin: ”Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle!” Virpojille annetaan palkkioksi karkkia tai pääsiäismunia.

Myös pääsiäisruohon kasvatus kannattaa aloittaa ajoissa. Vaihtoehdoksi perinteiselle rairuoholle voit kasvattaa vaikkapa maissia eli pop corn -ruohoa, ohraruohoa tai kissanruohoa. Jos haluat ruohon valmiiksi pääsiäiseksi, laita siemenet multaan toista viikkoa ennen.

Pääsiäisenä on aikaa lähteä luontoon

Vaikka perinteet ovat tärkeitä, voi pääsiäiseen tietysti keksiä uusia viettotapoja. Pääsiäisretki luontoon koko perheen voimin ja hyvien eväiden kera jää takuulla mieleen. Ja kun aurinko paistaa, on mukava ottaa päivätorkut riippumatossa puiden katveessa.

Kevätsää ei aina pääsiäisenä vielä tuo parasta lämpöään, joten varustaudu retkelle asiallisilla varusteilla. Ota siis ylle lämmin kuoritakki ja jalkaan vettä pitävät ulkoilukengät.

Kivoja kirjoja pääsiäisen lukuhetkiin

Monille pääsiäinen on ennen kaikkea perheen ja ystävien kanssa vietettyä aikaa, jolloin juhlitaan kevään tuloa ja nautitaan hyvästä seurasta. Kun ollaan päiviä yhdessä, on välillä lepohetken vuoro tai miksei myös lukuhetken. Varaa siis pääsiäisen reissuun tai kotona oleiluun hyviä kirjoja, niin lapsille kuin aikuisille. Tarjolla on jännitystä isommille, tietoa pääsiäisestä sekä monenlaista kivaa lapsille pääsiäisnoidista pupuihin.

Katso koko Prisman kirjavalikoima