Palovaroitinpäivä on 1.12. – muista testata!
Kun tulipalo syttyy, se voi levitä todella nopeasti, ja pelastautumiseen on vain vähän aikaa. Oikein toimiva palovaroitin huomaa savun ja hälyttää ihmiset toimimaan. Isommassa tilassa ei kannata jättää turvaa yhden varoittimen varaan, vaan on hyvä asentaa eri ominaisuuksilla toimivia laitteita.
Suomessa vietetään 1.12. Palovaroitinpäivää. Päivämäärä on helppo muistaa, sillä se on sama kuin hätänumero 112.
Päivän tarkoituksena on herättää keskustelua paloturvallisuudesta ja innostaa jokaista huolehtimaan omasta paloturvallisuudestaan. Päivän ohjelmaan kuuluu myös palovaroittimien vuosittainen testaus.
Näin pidät palovaroittimen toimintakunnossa
Kokeile varoittimen toiminta testinappulalla säännöllisesti kerran kuukaudessa. Tee testi myös, kun olet ollut pitkään poissa kotoa tai mökiltä.
Testaus auttaa paristoa säilymään, kun sitä välillä kuormitetaan.
Pari kertaa vuodessa kannattaa varoittimen ympäriltä ja reunoilta imuroida pölyjä pois ja pyyhkiä rätillä.
Älä odota, että paristot loppuvat vaan vaihda ne kerran vuodessa.
Kun laite lähettää säännöllisiä lyhyitä piippauksia, ovat paristot lopussa. Vaihda ne heti.
Jos paristojen vaihdon jälkeen ei testatessa hälytysääntä kuulu, vaihda laite uuteen.
Jos palovaroitin jää pakkaseen mökillä tai veneessä, se saattaa mennä epäkuntoon tai sen paristot voivat tyhjentyä. Siksi testaus on aina paikallaan, kun mökille tullaan.
Palovaroitin piippaa – mitä tehdä?
Kun palovaroitin piippaa noin minuutin välein, ilmeisesti sen paristo on kulunut loppuun. Pariston voi tavallisesti itse vaihtaa. Yleensä varoittimen paristo on 9 V paristo, jonka tunnistaa suorakaiteen muodosta.
Palovaroitin ja laki
Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa. Laki sanoo, että palovaroitin on asennettava niin, että se reagoi tulipalosta aiheutuneeseen savuun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jokaisessa kerroksessa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Laki muuttuu tulevaisuudessa niin, että vuoden 2026 alusta lähtien palovaroittimien hankinta ja kunnossapito ovat Vuoden 2026 alusta lähtien rakennuksen omistajan vastuulla.
Mistä tulipalot syttyvät?
Suomessa kuolee vuodessa noin sata ihmistä tulipaloissa, mikä on kansainvälisesti paljon. Arvioidaan, että kun vanhusväestön määrä kasvaa, palokuolemia tulee entistä enemmän.
Mistä tulipalot syttyvät? Usein ne saavat alkunsa tupakoinnista tai sähkölaitteista, jotka ovat viallisia tai unohtuneet päälle esimerkiksi ruokaa laittaessa. Palo leviää myös huolimattomasta tulenkäytöstä.
Tulipaloja ja niiden aiheuttamia kuolemia pyritään estämään monella tavalla ja lain edellyttämillä muutoksilla. Esimerkiksi tupakan pitää nykyään sammua itsestään ja liesiä kehitetään turvallisemmiksi. Palovaroitinten määrää pyritään lisäämään, ja pelastusala jakaa aktiivisesti tietoa. Alan keskusjärjestö tekee myös töitä automaattisten sammutuslaitteistojen yleistymiseksi.
Pienikin tulipalo levittää kotiin valtavasti savua. Siksi on tärkeää, että palovaroitin hälyttää ajoissa ja nopeasti.
Varmista palovaroittimen toiminta
Palovaroitin on kodin tärkein turvavaruste ja sellainen pitääkin löytyä jokaisesta kodista ja kesämökistä. Asukkaan on huolehdittava, että asunnossa on palovaroitin ja varmistettava säännöllisesti sen toiminta testaamalla. Varoittimia asennetaan vähintään yksi 60 neliömetrin tilaa kohden jokaisessa kerroksessa. Ainakin kaikissa makuuhuoneissa sekä käytävillä ja eteisessä on hyvä olla omat varoittimet.
Suomalaisista kodeista palovaroitin löytyy melkein aina, mutta joka paikassa se ei ole toimintakunnossa. Laitteen paristot voivat olla lopussa tai siihen on kertynyt likaa ja pölyä.
Näin valitset oikean laitteen oikeaan tilaan
Palovaroittimia on erilaisia ja niiden reagointi tulipaloon vaihtelee. Kun tilaan on valittu oikea varoitin, vältetään turhia hälytyksiä.
Jos savua tulee sähköpalosta, siihen reagoi ionisoiva varoitin. Optinen varoitin taas huomaa kytevän palon. Kun huoneen lämpötila nousee, siihen reagoi nopeasti lämpövaroitin. Sen sijaan häkävaroittimet ilmoittavat vaarasta vain silloin, kun tilassa on häkää. Ne eivät siis korvaa normaalia varoitinta.
Ionisoiva palovaroitin
Asennetaan tilaan, jossa on paljon paloherkkää elektroniikkaa. Voidaan asentaa myös avotakan lähelle kohdevaroittimeksi.
Optinen palovaroitin
Sopii yleisvaroittimeksi, koska reagoi kytevään tuleen. Yli kaksi kolmasosaa tulipaloista alkaa kytemällä. Asennetaan makuuhuoneisiin, käytäville ja yleisiin tiloihin.
Lämpövaroitin
Jos tilassa on pölyä, höyryjä ja kosteutta, on lämpövaroitin hyvä valinta. Se sopii siis autotalliin, varastoon, teknisiin tiloihin ja kodinhoitohuoneeseen.
Häkävaroitin
Tulipesällä varustetuissa tiloissa on hyvä pitää lisävaroittimena häkävaroitinta, joka tunnistaa pienenkin vaaran. Osa varoittimista on varustettu digitaalinäytöllä, joka näyttää laitteen muistista pitoisuudet silloinkin, kun ei ole oltu itse paikalla. Laite ei tunnista savua, joten huoneessa on oltava myös tavallinen varoitin.
Valaiseva varoitin
Laite toimii hyvin käytävillä ja esimerkiksi portaiden yläpäässä näyttäen samalla turvallisen tien ulos.
Vinkki: Uusiin asuntoihin on vuodesta 2009 ollut pakko asentaa varoittimet, jotka toimivat verkkovirralla, ja ne on yleensä kytketty toimimaan yhdessä. Myös vanhempiin asuntoihin voi hankkia ketjutettavat varoittimet. Silloin yhden hälyttäessä muutkin herättävät talon väen.
Miten palovaroitin asennetaan?
Asenna palovaroitin huoneen kattoon mahdollisimman keskelle, vähintään 50 sentin päähän seinistä ja kattopalkeista. Ei riitä, että varoitin on korkealla hyllyllä tai seinällä, sillä savu ja häkä nousevat aina ylös katonrajaan.
Älä laita palovaroitinta lähelle koneellisen ilmastoinnin virtausta, koska liikkuva pöly saattaa saada aikaan virhehälytyksiä. Myös savun kulkeutuminen varoittimen luokse voi estyä.
Häkävaroitin asennetaan kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä. Sen voi myös asentaa seinälle vähintään 1,8 metrin korkeuteen. Jos huoneessa on kaasulämmitin, asennetaan häkävaroitin seinälle 1,5–1,8 metrin korkeuteen. Varmin keino asentaa häkävaroitin sekä seinälle että kattoon.
Muista myös nämä varusteet kotiin ja mökille
Jos liedellä syttyy rasvapalo tai televisio on liekeissä, tuli tukahdutetaan sammutuspeitteellä. Sellainen on hyvä kiinnittää seinään lieden lähelle valmiiksi.
Jokaisessa kodissa on hyvä olla vähintään kuuden kilon alkusammutin. Niitä on saatavana sekä nesteellä että jauheella toimivina. Varmista, että sammuttimessa on CE-merkintä.
Tee myös pelastautumissuunnitelma ja käy se läpi kaikkien asukkaiden kanssa. Varmista, ettei reiteillä ole esteitä, sillä tulipalon syttyessä aikaa on vähän.