Löydä laadukkaat ja turvalliset varusteet ratsastukseen
Ratsastuksen lajit ovat moninaisia, ja välineitä on harrastukseen tarjolla runsaasti. Kun tiedät budjettisi ja tarpeesi, voit vaivattomasti valita turvalliset ja mukavat tarvikkeet. Prisman verkkokaupasta löydät kaikki ratsastusvälineet: ratsastusvaatteet, ratsastussaappaat, kannukset ja raipat, ratsastuskypärät ja suojavarusteet sekä muut tarvittavat ratsastustarvikkeet.
Ratsastajan tärkeimmät varustehankinnat käsittävät yleensä ratsastuskypärän, hanskat sekä ratsastukseen sopivat saappaat tai kengät. Nämä varusteet eivät juuri eroa toisistaan ratsastuksen suosituimmissa muodoissa, esimerkiksi kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa ja kenttäratsastuksessa. Ainoastaan kilpailuasut poikkeavat näissä lajeissa toisistaan. Sen sijaan vikellyksessä, lännenratsastuksessa ja valjakkoajossa on erityisvaatimuksia varusteille.
Tärkeää on joka tapauksessa löytää lajista riippumatta sellaiset ratsastusvarusteet, joilla ratsastaminen on aina mahdollisimman mukavaa ja turvallista.
Monet ratsastusvarusteet valmistetaan luonnonmateriaaleista keinokuituja välttäen. Käytettyjä varusteita voi harrastajalle ostaa, mutta on tärkeää huomata, että kypärä pitäisi aina hankkia uutena. Käytetyn kypärän kunnosta on vaikeaa olla täysin varma, ja vaurioitunut kypärä voi menettää rakenteellisen eheyden ja turvallisuutensa.
Ratsastuskypärä pitää olla aina päässä
Harrastajan ratsastuskypärissä ei ole juuri lajikohtaisia eroja. Olennaista on, että valitset kypärän, joka on ratsastajalle sopivan kokoinen ja turvallisuusvaatimukset täyttävä. Muista säätää ja kiristää kypärän hihnat ratsastajan pään koon mukaisiksi.
Onkin todella tärkeää varmistaa, että kypärä istuu päähän oikein. Kypärän tulisi olla tiiviisti päässä ilman ylimääräistä tilaa, joten kasvuvaraa ei tässä tilanteessa pidä ajatella. Toisaalta kypärä ei saa olla liian puristava. Voit varmistaa oikean koon sillä, että sormen pitää mahtua pään ja kypärän väliin niskan takana. Kypärä ei saa päästä heilumaan päässä.
Ratsastuskypärien hinnat vaihtelevat paljon. Yleinen ohje on, että mitä kalliimpi kypärä, sitä paremmat materiaalit siinä on ja sitä mukavampi se on. Hintaan vaikuttavat lisäksi tuotemerkki ja malli. Kun panostat laatuun, saat kevyen kypärän, joka on valmistettu hengittävistä materiaaleista. Silloin kypärä on mukava kuumallakin säällä.
Varmista, että kypärässä on turvamerkintä. Silloin tiedät, että se on hyväksytty ja tarpeeksi turvallinen.
Hyvät ratsastushousut istuvat ja kestävät
Kun ratsastushousuja valitaan, huomio kannattaa kiinnittää siihen, että ne ovat mukavat päällä ja sopivat ratsastuksen sääolosuhteisiin. Mitä aktiivisempi ratsastaja on, sitä tärkeämpää on valita laadukkaat housut, jotka kestävät kovaa käyttöä. Ammattilaisratsastajille suunnitellut housut valmistetaan erityisen kestävistä materiaaleista, jotta ne kestäisivät ankaraa kulutusta. Joissakin housuissa käytetään mikrokankaita, jotka hengittävät perinteisiä keinokuituja tai puuvillasekoitteita paremmin.
Talvella on ulkona ja maneesissa viileää, joten silloin lämpöä tuovat topatut ratsastushousut. Housujen pitää tarjota mahdollisimman suurta mukavuutta ja lämpöä talvisin ja hengittävyyttä kesällä. Vaikka ratsastukseen voi käyttää käytännössä mitä tahansa housuja, ratsastushousut on suunniteltu erityisesti tätä lajia varten. Ne valmistetaan joustavasta materiaalista välttäen ihoa ärsyttäviä saumoja ja käyttäen materiaaleja, jotka eivät luista liikaa. Lisäksi kapeiden lahkeiden sisäpuolella voi olla paikkoja, jotka auttavat ratsastajaa istumaan tiiviimmin.
Jos harrastat esteratsusta, ovat kokopaikkaiset housut hyvä valinta. Ne tarjoavat paremman pidon satulassa kuin polvipaikkaiset housut. Jälkimmäiset sopivat hyvin vapaa-ajan ratsastukseen, jossa ratsastaja ei välttämättä tee fyysisesti yhtä vaativaa suoritusta. Lopulta päätös on kuitenkin pitkälti yksilöllinen. On kuitenkin hyvä, että housuissa on vähintään polvipaikat, koska ne luovat kitkaa ja auttavat ratsastajaa pysymään tukevasti satulassa antaessaan jalkaohjeita hevoselle.
Myös ratsastussaappaiden pitää olla turvalliset
Mitä eroa on ratsastussaappailla ja ratsastuskengillä? Oleellisin ero piilee varren pituudessa, sillä saappaat ovat korkeita, ulottuen polveen asti ja ne ovat tiukasti ihoa myötäileviä. Ratsastuskengät taas ovat lyhytvartisia ja ne voivat olla varustettuja nauhoilla, vetoketjuilla tai ne voi vain vetää jalkaan. Nilkkureita voi käyttää hyvin ratsastuksen lisäksi tallityöskentelyssä.
Ratsastuskengät ja -saappaat on yleensä suunniteltu joko kesä- tai talvikäyttöön. Talvikäyttöön tarkoitetuissa malleissa on lisälämpövuori, kun taas kesäkengissä ei vuorikangasta ole. Ratsastussaappaiden ja -kenkien materiaali on nahkaa, synteettistä nahkaa tai kumia.
Turvallisuus on ratsastuskengissä keskeistä. Jos sinä tai lapsesi aloittelee ratsastusta, saappaiden ei tarvitse olla kalleimmasta päästä. Mutta turvallisuuden takia ratsastuskengissä pitää olla kanta eli pohja ei saa olla tasainen. Silloin jalka ei pääse liukumaan jalustimesta läpi. Myös riittävä varsi tuo kenkiin turvallisuutta ja tukevuutta.
Kilparatsastuskengät ovat muita kevyempiä ja saapasmaisia. Ne on tehty luonnonmateriaaleista ja ne ovat joustavat jalassa.
Minichapsit suojaavat nilkkaa ja säärtä
Minichapsit, jotka voivat olla valmistettu nahasta, keinonahasta tai kankaasta, ovat irrotettavia ratsastussaappaiden varsiin liitettäviä suojuksia. Niiden tarkoituksena on suojata ratsastajan nilkkaa ja säärtä ja samalla parantaa otetta hevoseen. Minichapseilla voi hallita hevosta tarkemmin antamalla avuja pohkeillaan.
Minichapsit ovat joustavampia ja mukavampia kuin monet saappaanvarret, ja voit yhdistää ne käytännössä kaikenlaisiin ratsastuskenkiin. Ne tarjoavat pehmeämmän ja joustavamman vaihtoehdon saappaiden jäykkyydelle ja kömpelyydelle. Chapsit ovat harkitsemisen arvoinen hankinta kaikille, jotka kokevat ratsastussaappaat epämukaviksi tai hankaliksi.
Ratsastuskäsineet sään mukaan
Käsineiden valintaan tulisi kiinnittää huomiota niin, että huomioi sääolosuhteet. Talvella suositellaan tarvittaessa paksuja ja topattuja talviratsastushanskoja, kun taas kesällä käytetään kevyempiä vaihtoehtoja. Ratsastuskäsineiden kämmenpinnan materiaali on avainasia, sillä se pitää nahkaiset ohjakset paremmin käsissä, estää ohjien liukumisen ja suojelee hiertymiltä.
Lasten vastustuskyky on usein aikuisia herkempi, joten lapsille on erityisen tärkeää hankkia lämpimät ratsastushanskat. Talvihansikkaissa käytetään usein erilaisia vuorimateriaaleja, kuten fleecevuoria, teknisiä vuoria, vanua ja untuvaa. Kesähansikkaat sen sijaan eivät yleensä sisällä vuorta.
Turvaliiviä suositellaan kaikille
Turvaliivin käyttö on suositeltavaa kaikille ratsastajille, oli sitten kyse lapsista, aloittelevista aikuisista tai kokeneemmista ratsastajista. Erityisesti este- ja kenttäratsastajille turvaliivit ovat välttämättömät, koska ne tarjoavat suojaa selkärangalle mahdollisen putoamisen sattuessa.
Turvaliivien mallit vaihtelevat sen mukaan, kuka niitä käyttää ja minkä kokoisia he ovat. Sekä lapsille että aikuisille on omat turvaliivinsä. Jotkut turvaliivit koostuvat useista pienistä osista, kun taas toisissa on vain etu-, taka- ja sivupalat. Käyttömukavuus vaihtelee suuresti, joten ennen turvaliivin hankkimista on suositeltavaa kokeilla niitä huolellisesti.
Liivit, jotka koostuvat useasta palasesta, pystyvät paremmin mukautumaan ratsastajan liikkeisiin ja ovat miellyttävämpiä päällä verrattuna jäykkiin panssariliiveihin. Näissä monipalaliiveissä on laajemmat säätömahdollisuudet, mikä mahdollistaa liivin istuvuuden tiiviisti kehoon ja runsaan liikkumavaran. Kehon lämpö auttaa liiviä muokkautumaan entistä paremmin ja istuvammin, mikä lisää turvallisuutta.
Ratsastuksen tuttuja ja tuntemattomia termejä
Kouluratsastuksessa ratsukon, joka koostuu ratsastajasta ja hevosesta, tavoitteena on suorittaa ennalta määrätyt liikesarjat täsmällisesti, sulavasti ja ilman turhia eleitä. Tämä vaatii täydellistä yhteistyötä ratsastajan ja hevosen välillä.
Esteratsastuksessa ratsukon päämääränä on ylittää sarja esteitä tietyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähillä virheillä. Tämä laji arvioi hevosen taituruutta ja kuuliaisuutta sekä yhteistyötä ratsastajan ja hevosen välillä.
Kenttäratsastus tunnetaan ratsastuksen monipuolisimpana lajina ja sitä kutsutaankin usein ratsastuksen kuninkuuslajiksi. Tämä kolmivaiheinen kilpailu suoritetaan samalla hevosella ja sisältää kouluratsastuskokeen, kestävyys- tai maastoratsastuskokeen sekä esteratsastuskokeen. Kilpailu vaatii ratsukolta nopeutta, kestävyyttä ja saumatonta yhteistyötä.
Lännenratsastukseen sisältyy tehtäviä, joita liitetään usein cowboy-toimintaan, kuten karjanhallintaan ja lasson heittämiseen.
Vikellys on akrobatiavoimistelua suoritettuna hevosen selässä.
Valjakkoajossa kilpaillaan hevosen tai ponin vetämän vaunun tai valjakon kanssa. Kilpailu koostuu koulu-, kestävyys- ja tarkkuusosuuksista, ja se voi sisältää yhden tai useamman hevosen tai ponin vetämän valjakon.
Varusteet aloittelevalle ratsastajalle:
kypärä
hanskat
saappaat
turvaliivi
Huomioi nämä, kun hankit ratsastusvälineitä lapselle
Lasten kylmyyden sietokyky on heikompi kuin aikuisilla, mikä tekee asianmukaisesta lämpimästä pukeutumisesta erityisen tärkeää.
Ratsastusvarusteiden päälle voi tarvittaessa lisätä erilaisia vaatekerroksia, kuten toppavaatteita ja sadevaatteita, jotka sopivat kulloiseenkin säätilanteeseen.
Ratsastusvaatteiden tulisi olla oikeankokoisia ja istuvia, jotta ne eivät rajoita liikkumista ja takaavat mukavuuden.
Kun hankit ratsastusvarusteita, ensisijaisesti mielessä tulee olla niiden turvallisuus.