Lasten ulkovaatteet – lue asiantuntijan vinkit
Suuri osa vuodesta on säältään sellaista, että lapsen leikeissä ja ulkona liikkumisessa tarvitaan kunnollisia ulkovaatteita. Malleja ja materiaaleja on monenlaisia. Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun valitsee ulkoiluvaatteita lapsille tai ostaa niitä verkkokaupasta? Asiantuntijana Communications Manager Riika Paakkunainen Reimalta.
Vaatteissa on merkintöjä ja mittareita, esimerkiksi ”vesipilareita”, jotka kertovat vaatteen kosteuden kestävyydestä tai teknisestä suorituskyvystä. Ne ovat hankinnassa hyvä apu, mutta tärkeintä on kysyä itseltään, mihin tarkoitukseen vaate tulee.
- Onko ajatuksena hankkia kestävä vedenpitävä asu märkiin ulkoleikkeihin vai riittääkö kevyempi vedenhylkivyys? Sateella voi vallan hyvin pukea päällimmäiseksi kuravaatteet, Riika Paakkunainen sanoo.
Hänen mukaansa huippupilareita ei tarvita, jos päiväkodissa joutuu joka tapauksessa pitämään kurahousuja ulkoillessa. Mutta jos leikki-ikäinen jo laskettelee, on hiihtokengän päälle menevillä lahkeensuilla varustettu vedenpitävä, tekninen toppahaalari järkevä valinta.
- Välikausivaatteissa taas kangas, joka pitää vettä sen verran, ettei lapsi ihan pienestä sateesta kastu läpimäräksi, säästää paljolta murehtimisen vaivalta. Tällainen on esimerkiksi softshell-materiaali, jota on käytetty Reiman Nurmes-haalarissa ja Vantti-takissa.
Vedenpitävästä kankaasta tehty Vantti-takki on välikauden nappivalinta.
Lapsella kannattaisi olla kuhunkin kauteen vähintään kaksi käyttökelpoista ulkoiluasua. Jos toista vaatetta kohtaa vahinko ja tulee vaikkapa hiekoitussepelin aiheuttama viiltoreikä polveen, lapsi ei jää täysin ilman ulkovaatteita. Monella haalari-ikäisellä on erikseen niin sanottu ykkösasu eli vedenpitävä tekninen haalari, ja sitten arkisemmat rymyvaatteet. Ne ovat vaikkapa hieman jo kulahtanut haalari, jonka päälle voidaan vetää kurahousut.
Pienen lapsen vaatteet
Riika Paakkunainen muistuttaa, että vauvoja ja taaperoita nostetaan ja pidetään sylissä paljon. Siksi yksiosainen haalari on heille usein parempi vaihtoehto kuin housut ja helposti ylös ruttuun nouseva takki.
- Haalari myös estää lumen ja veden joutumisen housun ja takin väliin, kun lapsi pyllähtelee. Taaperoiden haalareissa on pidempi selkäosa, koska vaippa tarvitsee oman tilansa – ja vastaava tila on sitten tietysti otettava lahkeenpituudesta pois, joten lahkeet ovat lyhyemmät. Katsomalla vaikkapa taaperoiden vedenpitäviä Puhuri-toppahaalareita tämän piirteen huomaa helposti.
Taaperoiden Puhuri-toppahaalarissa on huomioitu pienten lasten tarpeet: Haalarissa on tilaa liikkua vaipan kanssa, lämmike takamuksessa ja pitkä vetoketju.
Vanhemman lapsen vaatteet
Isompien lasten vaatteisiin kannattaa Paakkunaisen mukaan valita kestävämmät kankaat.
- Etenkin 4–6-vuotiaiden leikit ovat usein vauhdikkaita, ja lapsi on jo sen verran iso ja vahva, että kankaan kulutus on kovaa. Lasten talvihaalareissa on siksi usein kestävät vahvikkeet, kuten vedenpitävässä Kurikka-haalarissa. Lapset myös tarvitsevat taskuja enemmän kuin taaperot. Kouluikäiselle olisi hyvä olla ainakin yksi vetoketjulla tai nepparilla suljettava tasku, johon puhelin mahtuu.
Lasten talvihaalari Kurikka on kestävä ja vedenpitävä valinta vauhdikkaisiin ulkoleikkeihin.
Lapset kasvavat nopeasti. Miten paljon vaatteissa kannattaa olla kasvuvaraa, että ne ovat kuitenkin mukavat ja toimivat päällä?
Yleensä vaate, joka on senttikooltaan sama tai hieman isompi kuin lapsen pituus, sisältää tarpeeksi kasvuvaraa koko sille kaudelle, jolle vaate on suunniteltu (syksy–talvi tai kevät–kesä). Esimerkiksi jos lapsi on 100 sentin mittainen, olisi koko 104 hänelle todennäköisesti oikea valinta. Pitkäselkäiselle tai vantteralle lapselle kannattaa ottaa hieman isompi koko.
Vaatteiden malleissa ja eri merkeillä voi olla väljyyseroja, joten vaatetta on hyvä sovittaa ennen käyttöönottoa.
Huomaa erityisesti nämä asiat, kun lapsi sovittaa vaatetta:
Kun lapsi kyykistyy, haalarin selkäosa ei saisi kiristyä liikaa, vaan haarasta niskaan on oltava riittävästi pituutta.
Säädettävä vyötärö auttaa haalarin liian pituuden kokoamisessa.
Haalarin tai takin hihat ovat tarpeeksi pitkät, kun ranteet pysyvät suojattuina myös lapsen nostaessa kätensä sivuille.
Housujen lahkeissa on usein kuminauha tai säätö, jonka avulla voit estää lahkeensuuta joutumasta jalan alle.
Kerrospukeutuminen toimii myös lapsilla
Kun on kylmä, vaatekerrosten väliin jäävä ilma lämmittää lasta tehokkaasti. Ja jos sää lämpenee päivän mittaan, yhden välikerroksen voi ottaa pois, ja olo säilyy mukavana.
Riika Paakkunainen sanoo, että kerrospukeutuminen säästää myös rahaa. Yhtä vaatekertaa voi käyttää lähes ympärivuotisesti, niin kauan kuin se mahtuu. Lisäksi erilaiset alus- ja väliasut tuovat pukeutumiseen virkistävää vaihtelua.
Pukeutumisen kerrokset:
Aluskerros
Täysin synteettisissä ja sekoitevaatteissa kosteus poistuu iholta ja siirtyy muihin kerroksiin. Tämä on hyvä tapa välttyä kylmettymiseltä hikoilun jälkeen. Toinen vaihtoehto on pehmeä ja ohut villa-aluskerrasto, joka säilyttää lämpönsä kosteanakin. Villa ja sen sekoitukset ovat hyviä vaihtoehtoja etenkin pienimmille lapsille, jotka eivät vielä liiku hikeen asti. Sataprosenttinen puuvilla ei ole liikkuvalle lapselle suositeltava vaihtoehto kylmään keliin, koska kostuessaan se pysyy märkänä.
Välikerros
Fleece ja villa ovat lähes yhtä lämpimiä, mutta villa säilyttää lämpöominaisuutensa myös märkänä. Mitä kuohkeampi ja pörröisempi välikerros, sen lämpimämpi se on.
Kuorikerros
Päällimmäisen kerroksen tärkein tehtävä on suojata tuulelta ja vedeltä. Ollakseen täysin toiminnallinen kuorikerroksen täytyy olla myös hengittävä, jotta kosteus siirtyy asun ulkopuolelle. Muutoin kosteus jää asun sisään, ja lapselle tulee helposti epämukava olo. Perinteinen sadetakki, joka ei hengitä, on siis hyvä riisua, kun aurinko alkaa paistaa. Reimatec-kangas, jota on kaikissa Reimatec-vaatteissa, kuten esimerkiksi Raisio-toppatakissa, hengittää. Se siis toimii hyvin paitsi sateella, myös paisteella.
Lasten ulkovaatteiden materiaalit
Toiminnallisiin ulkovaatteisiin käytetään yleisimmin synteettisiä kuituja, etupäässä polyesteriä, jolla on hyvä laatu-hintasuhde. Se on kestävää, vettä ja likaa hylkivää ja edullista.
- Nykyisin polyesteri on yhä useammin peräisin kierrätetyistä muovipulloista, jolloin se on parempi vaihtoehto myös ympäristön kannalta kuin neitseellinen polyesteri. Tarvitaan vähemmän fossiilista öljyä, ja materiaalin hiilijalanjälki on pienempi. Vanutkin ovat useimmiten kierrätettyä polyesteriä, Paakkunainen kertoo.
Polyamidia käytetään vaatteissa myös, varsinkin silloin, kun pyritään saamaan aikaan erityisen vahvaa kangasta. Lasten vedenpitävät Reimatec Loikka-toppahousut ovat tästä hyvä esimerkki: niissä on käytetty Reiman kaikkein kestävintä Duraplus-materiaalia, joka on polyamidia.
Suositut Reimatec Loikka -talvihousut on valmistettu Reiman kaikkein kestävimmästä Duraplus-materiaalista.
Villa on suosittua sekä alus- että väliasuissa lämmittävyytensä vuoksi. Usein sitä sekoitetaan synteettisiin kuituihin, jotta vaate kestäisi kauemmin ja kuivuisi nopeammin. Arkivaatteissa käytetään paljon luomupuuvillaa. Siihenkin voidaan lisätä synteettistä materiaalia, jotta vaatteen hoito-ominaisuudet ja kosteudensiirto paranevat.
Puuvillan sijaan voidaan käyttää myös niin sanottuja muuntokuituja, jotka tehdään selluloosasta, vaikkapa puusta tai bambusta. Näitä ovat esimerkiksi viskoosi ja lyocell (kauppanimi Tencel). Ne käyttäytyvät vaatteessa kuin puuvilla: imevät kosteutta ja tuntuvat pehmeiltä.
Ulkoiluvaatteissa ja -asusteissa käytetty vedenpitävä kalvo on yleisimmin polyuretaania. Periaatteessa samaa ainetta mutta hieman eri muodossa on elastaani, joka tuo kankaisiin joustoa.
Hanki vaatteet vastuullisesti ja hoida hyvin
- Vastuullisin vaate on se, jota käytät joka päivä, Riika Paakkunainen muistuttaa.
Hänen mukaansa vaatteen käyttäminen mahdollisimman pitkään ja sen kierrättäminen lapselta toiselle on todella tärkeää. Siinä säästyy ympäristöä kaikkein eniten.
- Kun lapsen kasvaessa on pakko hankkia isompia vaatteita, ne kannattaa ensisijaisesti yrittää löytää käytettyinä. Jos uutta vaatetta ostaessa satsaa korkeaan laatuun, vaatteella voi vielä käytettynäkin olla hyvä myyntiarvo.
Paakkunaisen mukaan toinen supertärkeä asia on vaatteen hoito ja huolto.
- Pese vain, kun se on välttämätöntä, ja matalassa lämpötilassa – mutta älä myöskään anna lian pinttyä vaatteeseen. Reiät ja pikku kulumat voi paikata helposti tarrapaikoilla, joita saa netistä ja marketeista. Rikkoutunutta vetoketjua ei tarvitse poistaa, vaan sen alle voi ommella uuden ketjun - ja haalari toimii taas!
Kolmanneksi tärkeintä on katsoa vaatteen koostumusta, sillä vaatteiden suurimmat haittavaikutukset johtuvat materiaaleista. Jos materiaali on vastuullisuussertifioitua, luomua tai kierrätettyä, sillä on oikeasti merkitystä.
- Myös sosiaalisiin näkökohtiin voi kiinnittää huomiota. Onko vaatemerkin takana luotettava taho, joka kertoo pitävänsä huolta työntekijöiden oikeuksista - vai onko kyseessä nimetön halpatuonti tai peräti merkkituotteen piraattikopio? Jälkimmäiset kannattaa jättää ostamatta, Paakkunainen sanoo.
Lastenvaatteiden trendit: mukavuus ja identiteetti
Mukavuus on päivän sana lasten pukeutumisessa. Arkipukeutuminen on muuttunut yhä sallivammaksi, ja verkkareissa voi mennä melkein minne vain. Lapset saavat olla lapsia, ja heidän ei tarvitse näyttää miniaikuisilta.
- Identiteetti on toinen aikamme ilmiö. Anna lapsen itse päättää vaatteidensa värit, jos asia häntä kiinnostaa! Ethän sinäkään haluaisi, että joku toinen saisi aina sanella, miltä näytät. Sen sijaan vaatteen suojaavuus tai vedenpito ovat asioita, joista vanhemman kuuluu vastata – niistä ei tingitä, Paakkunainen sanoo.
Asusteet suojaavat lasta
Hattu on pääasia. Pää kannattaakin suojata ulkona käytännössä katsoen aina. Jos Suomessa ei tuule tai ole viileää, on tilalla pian helle ja seurauksena auringonpistos.
- Lippis tai lierillinen hattu suojaa silmiäkin jonkin verran, mutta aurinkolasit ovat silti tarpeen kirkkaalla säällä, varsinkin kun ollaan lumen, vaalean hiekan tai veden äärellä. Silmän oma UV-suojamekanismi on valmis vasta 25-vuotiaana, Riika Paakkunainen kertoo.
Valitse käsineet sään ja ulkotouhujen mukaan. Kura- ja loskaleikkeihin kuuluvat vedenpitävät kurarukkaset, välikauden pyöräilyyn softshell-käsineet ja lumileikkeihin toppahanskat, joissa materiaali saisi olla vedenpitävää. Kura- ja topparukkasten alle voi pukea villaiset tai fleecehanskat tarpeen mukaan. Samoin on hattujen laita.
Reiman täysin vedenpitävät ja erittäin lämpimät Ote-talvirukkaset ovat olleet perheiden suosikki jo vuodesta 1995.
- Lapset ovat yksilöitä. Siinä missä toisen pää tai kädet palelevat, toisen hikoavat. Samoin asusteiden koot ovat tosi yksilöllisiä – nelivuotiaan pää voi yhtä hyvin olla 50 cm kuin 56 cm. Tähän ei valitettavasti ole muuta oikotietä kuin mittaaminen ja sovittaminen, Paakkunainen sanoo.
Vaatteita verkkokaupasta – mitä pitää ottaa huomioon?
Riika Paakkunainen sanoo, että mittaaminen on selvästi tärkeämpää verkon kautta ostettaessa. Luotettavimpia hänen mukaansa ovat mittataulukot, joissa on lapsen mitat, ei vaatteen. Vaatteen valmistaja on jo ottanut huomioon vaatteeseen tarvittavat väljyydet, esimerkiksi alle tulevat välikerrokset ja liikkumisvarat.
- Mittaa siis lapsi niin tarkasti kuin pystyt valmistajan antamien ohjeiden mukaan, ja vertaa lapsen vartalon mittoja taulukkoon. Valitse vaatteen koko lapsen suurimman mitan mukaan, niin et ainakaan tule ostaneeksi liian pientä.
Näin hoidat ja huollat lastenvaatteita
Käytä lialta ja vedeltä suojaavaa suihketta polviin, peppuun, lahkeen- ja hihansuihin sekä takin helmaan. Siitä on paljon apua sitten, kun kankaan oma, tehtaalla laitettu suojakäsittely alkaa hiipua.
Voit myös kyllästää monta ulkovaatetta kerralla helposti pesukoneessa. Tähän tarkoitukseen on nykyisin saatavana hyviä, ympäristöystävällisiä aineita.
Pesemisen sijaan pyyhkäise ulkovaatteista pahimmat tahrat kostealla rätillä tai suihkuta puhtaaksi, pääset helpommalla.
Rumpukuivaus kutistaa ja kuluttaa vaatteita, joten käytä sitä vain kiiretapauksissa.
Tahranpoistoaine on hyvä apu – kokeile sitä ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan värinkeston varmistamiseksi.
Villaisten pipojen, lapasten ja sukkien käsinpesu miedolla pesuaineella on lapselle itselleenkin hauskaa hommaa. Sen voi tehdä vaikka kurarukkaset kädessä!