Siirry suoraan sisältöön

Tee ostoksesi huoletta ja nauti pidemmästä palautusajasta. Tarjoamme nyt Prisma.fi:ssä pidennetyn palautusajan kaikille ostoksille 15.11.2024 alkaen aina loppiaiseen 6.1.2025 asti!

Prisma logo
Ostoskori
artikkeli-terassin-huolto

Sesongin hetkiä pihassa ja puutarhassa

Keväällä ja alkukesästä siirrytään puutarhaan ja terassille – sekä nauttimaan että puuhailemaan. Kauden töihin kuuluvat muun muassa terassin huolto, nurmikon valmistelu kesään sekä kauniiden kesäkukkien istutus. Katso vinkit onnistumiseen.

Näin kunnostat terassin

Terassin jokakeväinen huolto aloitetaan perusteellisella siivouksella. Irtonainen lika ja hiekka harjataan pois, minkä jälkeen pinnat pestään huolellisesti. Työhön käytetään puhdistusaineita ja harjoja tai asiaankuuluvaa terassipesuria. Jos käytät painepesuria, tee työ varovasti, jotta kova paine ei riko pintaa ja puut eivät tikkuunnu. Harjaa terassilaudat aina puiden syiden mukaisesti eli pituussuunnassa. Kun halutaan säästää kemikaalien valumista maahan, on hyvä menetelmä harjatessa veden ja hiekan seos. Muista huuhdella hyvin.

Pesun jälkeen tarkastetaan puuosien, kannattimien ja kaiteiden kunto. Lahonneet tai repsottavat osat on hyvä vaihtaa uusiin turvallisuuden vuoksi ja tietysti myös siistin ilmeen takia. Jos lautaosat pääsevät lahoamaan, kiinnitykset löystyvät ja pikku hiljaa kaiteet eivät ole turvallisia.

Naputa vasaralla terassin pinnasta nousseet naulankannat alas ja kierrä löystyneet ruuvit kiinni. Jos terassin kulmat ovat painuneet, ota avuksi auton tunkki tai käytä vahvaa puuta vipuvartena. Jos pinta on tikkuuntunut tai hilseillyt, se kannattaa hioa.

Terassi öljytään, kun se on aivan kuiva. Hyvä sää työhön on pilvinen poutasää, jolloin kuuma auringonpaiste ei pääse haittaamaan. Kestopuulle, lämpökäsitellylle puulle ja siperianlehtikuuselle sopivat puuöljyt ja kuultavat puunsuojat. Ilmettä ja hyvää UV-suojaa saa sävytetyllä puuöljyllä. Terassin pinnan maalaamista ei suositella, sillä harva maali kestää kovaa kulutusta.

Tutustu puutarhakoneiden valikoimaan

Video: Helpot vinkit terassin huoltoon

Katso videolta selkeät ohjeet, miten terassi huolletaan. Työ aloitetaan puhdistamisella, kunnostamisella ja pesulla. Sitten seuraa öljyäminen.

Pihan nurmikko pysyy vihreänä hyvällä hoidolla

Pihanurmen hoito aloitetaan jo keväällä. Silloin sitä ilmastoidaan, kalkitaan ja lannoitetaan. Kun pidät nurmikosta hyvin huolta koko kasvukauden, se pysyy elinvoimaisena ja vihreänä.

Viisi muistettavaa asiaa nurmikon hoitoon:

1. Haravoi kuolleet lehdet ja heinät pois, kun nurmikko on niin kuivaa, että se kestää tallausta. Käytä myös työkaluja, joilla nurmikon voi ilmata.

2. Lannoita nurmikko sille tarkoitetulla lannoitteella. Anna ravinteita kolmisen kertaa kauden aikana. Kastele nurmikko lannoituksen jälkeen tai tee työ sateella.

3. Jos haravoinnin jälkeen nurmikossa näkyy aukkoja, riko ensin pintaa, lisää sitten multaa, jossa on kalkkia ja lannoitetta, ja tasoita jyrällä. Kylvä siemenet, peitä ohuesti ja jyrää vielä kevyesti. Pidä kylvös kosteana, kunnes ruoho on oraalla.

4. Nurmikkoa voi parantaa levittämällä sen päälle useita kertoja kesässä katteeksi ohuesti (0,5 cm) kompostimultaa, hiekkaa tai hiekan ja turpeen sekoitusta. Perustamisvaiheessa hyvin kalkittu nurmikko ei kaipaa lisäkalkkia ensimmäisinä vuosina, mutta myöhemmin kalkkia on hyvä levittää muutaman vuoden välein.

5. Leikkaa nurmikko säännöllisesti, niin se pysyy tuuheana ja siihen ei kasva sammaleita ja rikkaruohoja. Leikkaa nurmen pituudesta vain yksi kolmasosa kerrallaan.

Vinkki: Vihreä nurmikko on kaunis, mutta vaihtelua tuovat myös kukkaketo ja pieni niitty. Voit hankkia niittykukkien siemeniä ja saada pörriäisille paljon pölytettävää. Paras aika niityn perustamiseen on loppukesä.

Tutustu puutarhatyökalujen valikoimaan

Kesäkukat kaipaavat huolenpitoa

Kauniilla kesäkukilla taiotaan helposti ilmettä ja väriä pihaan ja puutarhaan. Kun ne istuttaa oikeaan aikaan, lannoittaa ja kastelee, niistä on iloa koko kesän.

Vaikka olisit aloittelija, pääset hyvin alkuun kukkien kanssa. Helppoja lajeja ovat vaikkapa

orvokki, petunia, peikonkakkara ja samettikukka. Orvokin voi istuttaa niistä ensimmäisenä, sillä se kestää hyvin myös kevään kylmiä päiviä. Muut kesäkukat istutetaan touko-kesäkuussa.

Kätevä tapa saada ruukkuihin ja amppeleihin väriloistoa on kesäkukkamix, jossa on yhdistelmä esimerkiksi pelargonioita, tarhaneilikoita tai verenpisaroita. Yhdistelmien lajeilla on samanlaiset kasvupaikkavaatimukset, mutta yleensä niille on paras puoliaurinkoinen tai aurinkoinen kasvupaikka.

Yleensä kesäkukkia ei kannata istuttaa täysin varjoiseen paikkaan. Ne kaipaavat joko täyttä aurinkoa tai vain puoliksi varjoisaa paikkaa. Kukkien multa ei saa päästä liikaa kuivumaan, joten muista säännöllinen ja reilu kastelu. Kuihtuneet kukkalehdet kannattaa poimia varovasti pois.

Kesäkukat kaipaavat myös lannoitusta, sillä jatkuva kukkiminen kuluttaa ravinteita. Kukkamullassa ravinteita riittää, mutta vain muutamaksi viikoksi. Istutuksen jälkeen kannattaa suosia hidasliukoisia ravinteita, esimerkiksi kananlanta- tai merilevärakeita. Kun kasvu on voimakasta ja kukat loistossaan, on täyslannoitetta hyvä antaa säännöllisesti. Ruukkupuutarhan monivuotiset kasvit pidät loistossaan, annetaan niille kesän alussa ja keskikesällä typpipitoista lannoitetta.

Tutustu kasviravinteiden valikoimaan

Video: Helpot vinkit kukkapenkin perustamiseen

Opi videolta, mitä vaiheita kuuluu onnistuneeseen kukkapenkin rakentamiseen.