Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
artikkeli-sisusta-verhoilla

Kuvan tuote: Rullakaihdin pimentävä Tree harmaa 80x175cm 

Näin löydät kotiisi sopivat verhot 

Onko sinulla tapana vaihtaa verhot kesäksi ja taas toiset verhot talvikauteen? Ripustatko ikkunaan jopa jouluverhot? Keräsimme vinkkejä kangasverhojen valitsemiseen mutta myös ohjeita rullakaihtimien hankintaan. Nyt voit hankkia verhot täältä, Prisman kotimaisesta verkkokaupasta. 

Verhoilla on monta tehtävää. Kankaat pehmentävät tunnelmaa ja ääniä, niiden ilme ja kuosit ovat tärkeä osa sisustusta ja verhot myös tuovat tarvittaessa hämäryyttä sekä näkösuojaa sisätiloihin. Malleja, tyylejä ja kuoseja on loputtomasti. 

Ota nämä asiat huomioon ennen verhojen hankintaa: 

  • Mikä on verhojen tehtävä? Ovatko ne osa sisustusta vai enemmänkin näkösuoja? 

  • Haluatko kuvioita vai yksiväriset verhot? Mitä värejä sopii sisustukseen? 

  • Kuinka paljon verhojen pitää pimentää huonetta? 

  • Onko ikkunoiden yläpuolella jo verhotangot tai kiskot? Miten verhot kiinnitetään niihin? 

  • Arvostatko ohutta ja läpikuultavaa vai peittävää ja ryhdikästä materiaalia? 

Verhon hankkijan tärkeät mittaukset: 

1. Ikkunan koko: leveys ja korkeus. 

2. Ikkunan ala- ja yläreunan etäisyys lattiaan. 

3. Paljonko ikkunan vieressä on seinää. 

4. Mihin verhotanko kiinnitetään ja paljonko sille on tilaa? 

Verhoilla muotoillaan huoneen ilmettä 

Kun ikkunaan ripustetaan verhot, niillä on iso vaikutus huoneen ilmeeseen ja mittasuhteisiin. Jos ne laitetaan lähtemään melkein katonrajasta ja ulottumaan lähes lattiaan, huone näyttääkin yhtäkkiä korkeammalta. Vastaavasti huoneen ilme tuntuu matalammalta, jos verhot lähtevät alempaa eivätkä ulotu alas asti. 

Samoja vaikutuksia on myös pysty- ja vaakaraidoilla, kuten on vaatteissakin: pystyraidat pidentävät, vaakaraidat lyhentävät. 

Tavallisin mitta verhoissa on lähes lattianrajaan asti, mutta upeaa vaikutelmaa voi saada myös pitkillä verhoilla, jotka laskostuvat hienosti lattian pinnalle. 

Onko asunnossa valmiiksi verhotangot? 

Uusissa rakennuksissa on yleensä valmiiksi asennetut yksinkertaiset verhokiskot ikkunoiden päällä. Erilaisia verhotankoja on kuitenkin saatavilla, ja ne sopivat useimpiin ikkunoihin. Yleensä metallisen tai muovisen tangon pituutta voi säätää sopimaan ikkunan leveyteen. Jos tanko on puuta, sen pituus on luonnollisesti valittava ikkunan mukaisesti. 

Jos haluat tavallista kauniimmat verhotangot, voit hankkia tangon, jonka päässä on kaunis koriste. Koristeita saa hankittua myös erikseen. 

Kun verhoille halutaan huomio verhotangon sijaan, on metallinen yksinkertainen kisko paras vaihtoehto. Niitä voi käyttää sekä paneeli- ja sivuverhojen että kappaverhojen tankoina.  

Kiskoissa käytetään pieniä pujotettuja ripustuslenkkejä. Kun verhoja vedetään päivittäin ikkunan eteen ja sivuille, ovat hyvin ja kevyesti liukuvat lenkit kätevä valinta. 

Paneeliverhot tai sivuverhot halutaan joskus ripustaa limittäin. Silloin verhoille pitää olla useampi ripustuskisko vierekkäin. 

Huomioi, että verhokiskon tai -tangon pituus ei ole sama kuin ikkunan leveys. Jotta verhot saa vedettyä hyvin ikkunan sivuille, pitää ylimääräistä pituutta olla molemmilla sivuilla 25–40 senttiä. 

Verhoja on monenlaisia paneeleista pimennysverhoihin 

Perinteiset sivuverhot saavat aikaan merkittävän vaikutuksen sisustukseen. Värit ja kuosin kirjavuus vaikuttavat luovasti ilmeeseen, mutta myös se vaikuttaa, miten verhot ripustetaan. Sivuverhot eivät ole yleensä ylhäältä suorat vaan laskostuvat kauniiseen muotoon. Se saadaan aikaan kiinnittämällä kangas ripustuksiin vuorotellen tai käyttämällä laskostusnauhaa. 

Verhokapalla voidaan täydentää sivuverhoja ripustamalla ne yläreunaan tai myös ikkunan alareunaan peittämään näkyvyyttä. Verhokapan väri ja kuosi voivat myös olla erilaisia, kuin sivuverhojen, jolloin niillä voidaan luoda kokonaisuuteen monipuolisuutta. 

Paneeliverhot ovat suoria verhoja, jotka peittävät hyvin esimerkiksi pienessä tilassa. Niille on yleensä oman paneeliverhokiskot, mutta ne voi ripustaa myös tavalliseen verhotankoon erityisellä paneelitangolla. Paneeliverhot voivat olla lomittain ja niissä voi yhdistellä erilaisia kuoseja. 

Laskosverhot ovat tyylikäs ratkaisu, joissa on erityinen kankaan alla piilossa oleva nostomekanismi. Niitä voi laskea ylhäältä alas ja sen mukaisesti päättää, kuinka paljon ne antavat tai estävät valoa ja näkyvyyttä. Laskosverho voi olla myös hyvä pimennysverho, jos niihin valitaan valoa läpäisemätön kangas. 

Bambuverhoilla saat huoneeseen luonnollista ilmettä ja pehmeyttä. Niitä käytetään usein suojana kesämökeillä, kuisteilla ja lasitetuilla parvekkeilla.  

Rullaverhoilla teet sisustukseen helposti tyylikkään ja graafisen ilmeen, mutta ne myös toimivat tehokkaasti valon määrän ja näkyvyyden säätelijänä.  

Verhot voi lyhentää liimanauhalla 

Valmiiden verhojen mukana voi tulla liimanauha tai tarranauha, joka silitetään verhoon kiinni. Sen avulla verhot voi helposti lyhentää. 

Kun verhot on mitattu oikeaan pituuteen, tehdään alareunaan taitos. Silitysnauha laitetaan taitoksen alle piiloon, ja verhon alareuna silitetään keskilämmöllä kiinni. Katso kankaan tiedoista oikea kuumin silityslämpötila. 

Älä jätä käännökseen yli kymmenen sentin kangasmäärää, vaan leikkaa ylimääräinen pois. 

Vinkki: Kun hankit verhoja, yksi yllättävä tekijä, joka voi muuttaa tilan ilmettä merkittävästi, on verhon ripustuskorkeus. Ripustamalla verhot huomattavasti ikkunan yläpuolelle ja jopa kattoon asti, voit luoda illuusion korkeammasta huonekorkeudesta ja avarammasta tilasta. Tämä yksinkertainen mutta usein unohdettu kikka antaa huoneelle dramaattisemman ja elegantimman ilmeen, ja se voi erityisesti pienten tilojen kohdalla tehdä suuren eron.