Siirry suoraan sisältöön

Tee ostoksesi huoletta ja nauti pidemmästä palautusajasta. Tarjoamme nyt Prisma.fi:ssä pidennetyn palautusajan kaikille ostoksille 15.11.2024 alkaen aina loppiaiseen 6.1.2025 asti!

Prisma logo
Ostoskori
lasten-turvaistuin

Turvaistuin suojaa lasta autossa 

Kun lapset istuvat autossa, ainoa turvallinen paikka heille on turvaistuimessa. Ensin ollaan turvakaukalossa, sitten turvaistuimessa ja myöhemmin istuinkorokkeella. Lue, mitä pitää ottaa huomioon turvaistuimen hankinnassa? 

Minkä ikäinen lapsi istuu autossa turvaistuimessa? Lain mukaan lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan siihen asti, kun hänen pituutensa on 135 senttiä. Liikenneturva suosittelee lisäksi, että lapsi istuu asianmukaisessa turvalaitteessa vielä 150 sentin pituuteen asti. Turvallisinta on istua turvaistuimessa selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista mutta vähintään nelivuotiaaksi saakka. 

Lapsen turvaistuimen muoto riippuu painosta. Lapselle on kasvun myötä kolme tai neljä istuinmallia, jotka valitaan lapsen painon mukaan.  

Turvakaukalo vauvalle 

Pienen lapsen ensimmäinen paikka autossa on turvakaukalo. Siihen vauva laitetaan jo ensimmäisellä automatkalla synnytyssairaalasta kotiin, joten hankinta tehdään jo ennen, kuin lapsi syntyy.  

Kaukalossa lapsi on selkä menosuuntaan. Sitä käytetään ilmoitetun painorajan puitteissa siihen asti, että lapsen silmät ovat selkänojan yläreunan korkeudella. 

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa ei saa koskaan asettaa etupenkille, jos turvatyynyjä ei ole kytketty pois. Onnettomuudessa aktivoituva turvatyyny aiheuttaa etupenkillä lapselle hengenvaaran. Turvallisin paikka autossa on takaistuimella. 

Turvaistuin kasvaneelle lapselle 

Lapsen kasvaessa hän osaa jo istua ilman tukia ja jaksaa kannatella päätään. Silloin hänelle hankitaan autoon turvaistuin, jossa hän istuu turvallisesti viisipisteturvavyön suojaamana. Turvaistuimet on yleensä tarkoitettu 9–25-kiloisille lapsille.  Lapsen on turvallisinta istua selkä menosuuntaan ainakin kolmevuotiaaksi asti, sillä pienen lapsen pää voi muuten törmäyksessä retkahtaa. Turvaistuimen paras paikka on auton takapenkillä. Jos istuin on edessä, turvatyynyjen pitää olla kytkettynä pois päältä.

Turvavyöistuin tai istuinkoroke

Kun lapsi kasvaa ja painoa on 15–36 kiloa, on seuraava istuin kevyempi turvavyöistuin tai istuinkoroke. Niiden avulla auton omat turvavyöt ohjautuvat oikealle korkeudelle ja lapsi saa myös tukea kylkiin ja päälle.  Lapsi istuu autossa kasvot menosuuntaan. Auton alempi vyö on reisien päällä ja ylempi olkapään kohdalla mutta ei kaulalla. Jos käytetään pelkkää istuinkoroketta, on lapsella oltava kuitenkin auton oma pääntuki.   

Huomioi nämä, kun hankit turvaistuinta  

  • Varmista, että istuin on lapsen koolle ja painolle sopiva. 

  • Huolehdi, että turvaistuin sopii autoon ja voidaan asentaa myös selkä menosuuntaan. 

  • Tutustu istuimen kiinnitysmekanismiin. Hanki malli, jota voidaan tarvittaessa helposti myös siirtää autosta toiseen. Vain oikein kiinnitetty istuin on turvallinen. 

  • Varmista, että istuimen tekstiiliosat on helppo pitää puhtaana ja jopa irrotettavissa. 

Käytetty turvaistuin autoon - uhka vai mahdollisuus? 

Koska on kyse lapsen turvallisuudesta, on hyvä hankkia varmasti ehjä istuin, jonka käyttöohjeet ovat saatavilla. Ainakin on varmistettava, että siinä on lainmukainen E-hyväksyntä. 

Kolarissa ollut istuin tai huonosti hoidettu turvakaukalo voivat olla käyttökelvottomia ja jopa vaarallisia. Sellaisien hankintaa kannattaa siis välttää. 

Isofix on kiinnityksen standardi. Turvaistuinten maailmanlaajuisesti standardisoitu Isofix on turvallinen ja varmin kiinnitysjärjestelmä. Sen ansiosta istuinta ei tule asennettua autossa väärin tai väärään asentoon. Varmista, että autossa on runkoon liitetyt Isofix-kiinnityspisteet. 

E-hyväksyntä ja Plus-testi takaavat turvallisuuden. EU-alueen hyväksyntä turvaistuimille on E-tunnus. Istuinvalmistajat ovat voineet myös testata tuotteensa Plus-testissä, joka tavallista tarkempi ja tiukempi.