Siirry suoraan sisältöön

Tee ostoksesi huoletta ja nauti pidemmästä palautusajasta. Tarjoamme nyt Prisma.fi:ssä pidennetyn palautusajan kaikille ostoksille 15.11.2024 alkaen aina loppiaiseen 6.1.2025 asti!

Prisma logo
Ostoskori
artikkeli-vaatehuolto

Vaatteiden hoito-opas: lue ohjeet vaatehuoltoon ja kestävään pukeutumiseen

Kun pidät huolta vaatteistasi, pidennät niiden käyttöikää ja huolehdit samalla myös ympäristöstä.  Hyvä vaatehuolto koostuu monesta asiasta: oikeanlaisesta pesusta, silityksen osaamisesta, tuulettamisesta, säilytyksestä ja myös vaatteiden korjaamisesta. Lue vinkit onnistuneeseen vaatehuoltoon. 

Vaatehuollon perusteet: pidä huolta vaatteistasi  

Vaatehuollon perusteet lähtevät liikkeelle ajatuksesta, että vaatteista kannattaa pitää huolta, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa. Usein vaatteiden hoitamisesta tulee mieleen ensimmäisenä pyykinpesu, mutta oikeasti vaatteita ei tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen. Yleensä kunnon tuuletus tai kevyt harjaus on monille vaatekappaleille riittävä, varsinkin neuleille. Myös farkut ja muut housut, jakut sekä pikkutakit pestään harvemmin. Lähellä ihoa olevat alusvaatteet ja vaikkapa paidat tulee kuitenkin pestä useasti, jotta niiden materiaalit eivät kärsi ihon rasvasta ja liasta.  

Noudata pesuohjeita ja poista tahrat tuoreeltaan 

Tuotteissa olevat pesu- ja hoito-ohjeet kertovat, millä tavalla vaatteen saa pestä ja silittää. Ohjeisiin kannattaakin tutustua hyvin, sillä materiaalit reagoivat pyykinpesukoneen pesuohjelmiin eri tavoilla. Vaikka kuuma vesi ja pesuaine auttaa moneen, kannattaa tarkastaa, mitä aineita ja lämpötiloja vaate kestää. Tahrat on hyvä poistaa heti tuoreeltaan, jolloin ne irtoavat parhaiten. Kun tahran saanut vaate on usean päivän ajan pyykkikorissa, lika ei lähde helposti edes tarhanpoistoaineella. 

Lue lisää: Pyykinpesu onnistuu, kun huomioit materiaalin, pesuaineen ja lämpötilan

Tekniset ja vedenpitävät ulkoiluvaatteet – hoida näin

Tekniset ja vedenpitävät ulkoiluvaatteet tulee pestä niiden pesu- ja hoito-ohjeen mukaisesti, jotta tuotteet pysyvät hyvinä pidemmän aikaa. Pesuaineena suositellaan käytettäväksi nestemäistä pesuainetta, joka liukenee veteen helpommin eikä jätä pesuainejäämiä tuotteeseen. Pesussa ei suositella huuhteluaineiden käyttöä, ellei käyttöä ole erikseen sallittu pesuohjeissa. Huuhteluaine nimittäin tukkii mikrokuitujen ja vedenpitävien materiaalien kalvojen pienet huokoset, minkä jälkeen vaate menettää tekniset ominaisuutensa, kuten hengittävyyden.

Jos teknisiin ja vedenpitäviin vaatteisiin tulee tahra, se kannattaa puhdistaa heti lämpimällä vedellä ja pehmeällä mikrokuituliinalla. Vaatteita ei ole tarpeellista pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä usein niiden tuuletus auttaa. Hikoontuneet vaatteet on kuitenkin hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta hiki ei pinty niihin ja vaatteet säilyttävät raikkautensa. Lika ja hiki tukkivat materiaalien huokosia.

Vettähylkivät tuotteet pestään ja hoidetaan samalla tavalla kuin vedenpitävät, mutta niissä on käytetty materiaaleja, joiden vedenhylkivyyskäsittely aktivoituu pesun jälkeen joko kuivausrummussa, höyrytyksessä tai silityksessä.

Pesua varten tuotteiden vetoketjut, tarrat, napit, nepparit ja muut lisäosat tulee sulkea. Vaatteet pestään nurinpäin käännettynä. Jos esimerkiksi irrotettava huppu ei ole likainen, se kannattaa poistaa ennen pesua. Monikerroksisissa tuotteissa, joissa on esimerkiksi vetoketjulla irrotettava vuori, kumpikin osa pestään erikseen samanvärisen pyykin kanssa.

Kuivatusta varten tuotteet käännetään oikein päin ja suoristetaan. Niin ne saavat kuivua vapaasti hengittäen. Vedenpitävät vaatteet voidaan kuivata kuivausrummussa, kunhan noudatetaan hoito-ohjetta. Kuivausrumpu ei saa olla liian täynnä, jotta vaatteeseen ei synny pysyviä taitoksia. Taitosten kohdalta vedenpitävyyskalvo voi heiketä ja loppujen lopuksi vuotaa.

Lue myös: Kompressiovaatteet tukevat ja aktivoivat

Silitysrauta

Kuvassa käytetty tuote: Tefal silitysrauta Smart Protect plus

Silitys: näin silität vaatteet oikein – seitsemän vinkkiä 

Silittäminen on kivaa puuhaa. Sen aikana voi katsoa telkkaria tai vaikkapa kuunnella äänikirjaa. Ja mikä parasta, puhtaan vaatteen silityksestä tulee hyvä tuoksu.  

  1. Vaatteet on hyvä silittää heti, kun ne ovat pesun jälkeen kuivuneet, sillä silloin rypyt siliävät parhaiten.

  2. Höyryrauta helpottaa silitystä. Jos et käytä höyryä, kannattaa vaatetta kostuttaa suihkupullolla. Yleisestä hieman kosteat vaatteet on helpointa silittää.

  3. Käytä silityksen tai prässäämisen apuna silitysliinaa suojaamaan herkkää vaatetta kuumuudelta.

  4. Varmista vaatteen pesuohjelapusta oikea silityslämpö. Aloita silitys matalaa lämpötilaa kestävistä vaatteista ja silitä seuraavaksi kuumempaa kestävät. Jos silität liian kuumalla, vaate menee pilalle. Liian matala lämpötila taas ei saa vaatetta sileäksi.

  5. Liikuttele rautaa silityslaudalla hitaasti. Silloin höyry ehtii tehostaa siliämistä. Älä kuitenkaan jätä rautaa paikoilleen, että se ei polta vaatetta.

  6. Useimmat vaatteet kannattaa silittää nurjalta puolelta, jotta niihin ei jäisi kiiltäviä silitysjälkiä.

  7. Vaatteen yksityiskohdat kannattaa silittää ensin ja siirtyä sitten laajempiin alueisiin. Kaksinkertaiset alueet silitetään molemmilta puolilta. 

Kauluspaidan silitys – tee se näin

  1. Aloita kauluspaidan silitys kauluksesta. Se käännetään nurinpäin ja silitetään kärjestä aloittaen keskustaan suuntaan. Sen jälkeen loppuosa silitetään toiselta puolelta.

  2. Kauluksen jälkeen silitetään paidan hartiaosa. Paksummat alueet voi silittää nurjalta puolelta aloittaen. Kauluksen jälkeen otetaan käsittelyyn samalla tavalla hihansuut.

  3. Hihat silitetään kolmessa osassa: ensin etupuoli, sitten takapuoli ja lopuksi ulkoreuna. Kun näin tehdään, paitaan ei tule terävää prässireunaa.

  4. Hihojen jälkeen silitetään ensin paidan vartalo-osa edestä ja lopuksi selkäpuoli. Jätä paita roikkumaan henkariin silityksen jälkeen. 

Höyrysilitys saa vaatteen sileäksi ja raikkaaksi

Vaatteiden huoltamisessa höyrystys on kätevä keino. Se auttaa poistamaan ryppyjä ja tuulettamaan vaatteita samalla. Tekstiilihöyrystimen käyttö on erityisen hellävarainen tapa herkkien kankaiden, esimerkiksi silkin ja villan, hoitamiseen.  

Höyryttäminen on hyvä vaihtoehto myös vaatteiden raikastamiseen. Vesihöyry puhdistaa tuotteen pintaa ja saa kuidut taas oikeaan muotoonsa. Varmista höyryttämisessä aina tuotteen silityksen lämpötila, sillä höyry ei saa olla liian kuumaa.

Vaatehöyrystintä et tarvitse silityslautaa vaan voit silittää vaatteesi höyryllä niiden riippuessa henkarissa. Valtaosa malleista sopii kaikille kankaille, varmista yhteensopivuus mallikohtaisesti. 

Vinkki: Neuleisiin, trikoovaatteisiin tai hiukan tekokuitua sisältäviin tuotteisiin tulee aina nyppyjä. Niistä pääsee hyvin eroon nukanpoistajalla. Ohuisiin villaneuleisiin kannattaa käyttää villakampaa, jotta pintaan nousseet kuitunypyt saadaan poistettua. 

Vaatteiden korjaaminen on kätevää ja kestävää  

Vaatteiden kuntoa kannattaa tarkkailla esimerkiksi pesun ja silityksen yhteydessä. Varmista nappien ja koristeiden kiinnitykset, katso ovatko saumat kunnossa ja löytyykö vaatteista tahroja. Kun huollon tarpeen huomaa ajoissa, on se helpompi korjata.  

Kun opettelet korjaamaan vaatteitasi itse, säästät rahaa ja ympäristöä. Monet korjaustyöt ovat yllättävän helppoja, kun sinulla on oikeat työkalut ja ompelutarvikkeet sekä hieman kärsivällisyyttä. Verkosta ja videoista voi oppia erilaisia parsimisen, paikkaamisen ja vaikkapa lyhentämisen tekniikoita, ja pian voit antaa vanhoille vaatteillesi uuden elämä. Kokeile vaikka käteviä FabPatch-vaatelaastareita ja ZlideOn-vaihtolukkoja rikkoontuneen vetoketjun tilalle.

Parsiminen – tee näin

Jos vaikkapa villasukkaan tulee reikä, se korjataan parsimalla. Siihen tarvitset lankaa ja ison, tylpän neulan. Parsimalla tehdään ristikko, joka on sopivan tiheä ja kestävä. Liian paksu ei parsimisen tulos saa olla, jotta se ei tunnu jalalla astuessa. 

Aloita tekemällä ristikolle selvästi reikää suurempi neliö. Pujota sitten lankaa vierekkäin vaatteen silmukkaketjun suuntaisesti vuorotellen lankojen yli ja ali. Sen jälkeen sama tehdään poikittaissuunnassa. Päättele lanka parsimisalueen sisään mutta älä tee solmua, jotta se ei tunnu tai paina vaatetta käytettäessä.

Vinkkejä ompelukoneen valintaan

Milloin olet viimeksi käyttänyt ompelukonetta? Nykyaikaisen ompelukoneen käyttö on helppoa, ja sillä voi tehdä monenlaisia korjauksia ja lahkeiden lyhennyksiä mutta tietysti myös ommella aivan uusia vaatteita.

Ompelukoneen hankinnassa on tärkeää ottaa huomioon omat tarpeet ja taidot. Jos olet vasta aloittelemassa ompelua, kannattaa valita perusompelukone, joka tarjoaa riittävästi ominaisuuksia aloittelijalle. Jos taas tarvitset monipuolisempaa konetta ammattimaisempia töitä varten, valitse malli, jossa on laaja valikoima ommelvaihtoehtoja ja -ominaisuuksia. 

Ompelukoneen käytössä tärkeintä on tutustua koneen ohjekirjaan ja opetella perusteet huolellisesti. Harjoittele erilaisia saumoja ja ommelvaihtoehtoja – älä pelkää kokeilla uusia asioita. Muista myös huoltaa koneesi säännöllisesti ja pitää se puhtaana ja öljyttynä, jotta se säilyttää toimintakuntonsa pitkään.

Vaatteiden säilytys on osa hyvää vaatehuoltoa

Jotta vaatteet voivat hyvin ja niitä on miellyttävä käyttää, niitä tulisi säilyttää ilmavasti parhaalla mahdollisella tavalla. Kauluspaidat, pikkutakit ja suorat housut kannattaa säilyttää vaateripustimessa, jotta niiden ryhti pysyy hyvänä. Paksut neuleet tai venyvät tuotteet säilytetään viikattuna hyllyllä, jotta niiden muoto ei kärsi henkarilla.  

Kausivaatteiden säilöön laittamisessa kannattaa huolehtia, että niiden tulee olla puhtaita. Silloin ne säilyvät raikkaina seuraavaan sesonkiin asti. Vaatesäilytykseen on hyviä ripustimia, laatikoita, pukupusseja ja ilmatiiviitä pusseja.  Tyhjiöpusseja käytettäessä tulee huomioida, että niissä ei tule säilyttää rypistyviä tuotteita. 

Villatuotteet on hyvä säilyttää ilmatiiviissä pussissa ja puhtaina. Näin tuotteisiin ei pääse kulkeutumaan epämiellyttäviä yllätyksiä ja vaikkapa koiperhosia, jotka säilytyksen aikana tuhoavat tuotteen. Muutenkin villatuotteet tulee säilyttää ilmavasti ja ne tulisi harjata ja pöyhiä aika ajoin. 

Vinkki: Vaatteiden pakastaminen on hyvä keino, jos haluat varmistaa, ettei kirpputorilta hankituissa tai pitkään säilössä olleissa vaatteissa ole luteita tai muita ötököitä. Lämpötilan pitää olla alle 18 pakkasastetta ja vaatteiden pitää olla pakkasessa vähintään kolme vuorokautta.