Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehdit ostaa joululahjoja! Tilaa myymälän pikanoudolla viimeistään 23.12.

Lue lisää
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
artikkeli-urheilukengat

Löydä sopivat kengät juoksuun ja sisäpeleihin

Sopivan kengän valintaan liittyy ainakin neljä asiaa: jalan rakenne, juoksutekniikka, nopeus ja maasto. Juoksukenkä on hyvä, kun se tukee jalkaa kuitenkaan puristamatta sitä. Jos jalkine ei ole oikeanlainen, jalat voivat kipeytyä eikä juokseminen ole mukavaa.

Kuinka löytää hyvät jalkineet juoksemiseen?

Kun valitset juoksukenkää, kannattaa ottaa huomioon jalkaterän joustavuus, rakenne ja asentojen virheet. Juostessa jalat nimittäin kuormittuvat aivan eri tavalla kuin vaikkapa pallopeleissä.

Kengän sopivuuteen vaikuttaa, kuinka vauhdikkaasti ja millaisessa maastossa juokset. Jos matka on lyhyt ja vauhti kova, kengän on hyvä olla joustava, kevyt ja hyvin rullaava. Silloin ei myöskään ole tarvetta joustavalle kannalle, koska juoksussa maahan osuvat eniten päkiä ja jalkaterän keskiosa. 

Kevyt kenkä on hyvä myös pidemmille matkoille, mutta silloin kannattaa valita tukevampi malli, joka vaimentaa myös iskuja. On tärkeää, että rullaus tapahtuu hyvin kannalta eteen päkiälle ja varpaisiin asti. 

Ihmisten juoksutyyli vaihtelee paljon. Kun paino on kantapäällä, pitää kengässä olla kannassa iskunvaimennusta. Jos paino keskittyy etu- tai keskiosaan, vaimennusta tarvitaan sinne. Myös paino vaikuttaa, ja aluksi raskastekoisen kannattaakin hankkia tukeva jalkine suojelemaan koko kehoa.  

Jalkineen sopivuuteen vaikuttaa paljon se, missä juokset. Metsäpolulla toimii kenkä, jonka pohja on pehmeä ja joka hylkii hyvin kosteutta. Asfaltilla taas tarvitset kunnon iskunvaimennuksen. 

Jos juoksijalla on vääränlaiset kengät, voi siitä seurata kipuja päkiään, kantakalvoon, säären ulkosyrjälle tai polvien alueelle. Vääränlainen kenkä voi tuntua jopa lonkissa asti. Juoksukengän ei pidä kuitenkaan olla liian tukeva. Sellainen voi haitata luonnollista iskunvaimennusta ja saada aikaan rasitusvamman polviin. 

Juoksukengän kolme osaa:  

Päällinen on synteettinen, hengittävä, kevyt ja kosteutta kestävä. Se on tavallisesti Gore-Texia. Kannan sisäpuoli ja etupuolella oleva läppä ovat pehmustettuja.  

Välipohjan rakenteet vaimentavat iskuja ja vaikuttavat jalkaterän asentoon. Esimerkiksi ilma- tai geelityynyt ovat kantapään ja päkiän kohdalla. Materiaalina välipohjassa ovat useimmiten etyylivinyyliasetaatti ja polyuretaani. 

Ulkopohja kestää kulutusta ja se on tehty esimerkiksi hiilikumista. Jos ulkopohja on ohut, saa juostessa paremman tunnun alustaan, ja paksu pohja taas tukee jalkaa hyvin varsinkin kovalla alustalla.

Sisäpelikengät

Kun valitset sisäpeleihin oikeanlaiset kengät, pelaaminen on mukavaa ja turvallista. Pelaamaan ei siis kannata mennä missä tahansa tennareissa eikä juoksukengissä tai aerobictossuissa. 

Jos harrastat eri lajeja, ei niistä jokaiseen tarvitse hankkia omia kenkiä. Kun löydät hyvät ja mieleiset sisäpelikengät, voi niitä luonnollisesti käyttää monissa eri lajeissa. Kun haluat keskittyä yhteen lajiin, jalkineen valintaan vaikuttaa, millä alustalla pelataan ja mikä on laji. Myös jalan rakenne on hyvä ottaa huomioon, ja kenkiä löytyykin erilaisille jalkatyypeille. Jos nilkkasi nyrjähtävät helposti, niitä tukevat korkeampivartiset ja kiertojäykät kengät. 

Tärkeää kengän valinnassa on hyvä iskunvaimennus, sillä pallopeleissä hypitään ja liikutaan nopeasti. Huolehdi, että kenkä istuu napakasti jalkaan, mutta ei purista. Sisäpelikengässä on hyvä olla reunoilta pyöristetty matala ja pitävä pohja. Ja pohja on tietenkin vaalea.  

Vinkki: Pidä sisäpelikengistä hyvää huolta. Pelatessa sisällä jalat hikoilevat, joten kengät kannattaa kuivattaa aina hyvin. Parasta on, jos jalat ja sukat ovat aina puhtaat ennen jokaista pelivuoroa. 

 

Kengän ominaisuudet sisälajien mukaan

Laji

Kengän ominaisuudet

Sulkapallo

Riittävästi pitoa, keveys, ohut pohja 

Squash

Mukana kiertojäykkyyttä ja tukea, kunnolla pitoa

Sisätennis

Pitoa ja kuvioitu pohja kovalle alustalle, sileämpi pehmeälle alustalle, sopivasti tukea ja vaimennusta 

Koripallo

Iskunvaimennus, tarpeeksi kiertojäykkyyttä, korkeampi varsi

Lentopallo

Iskunvaimennus, keveys

Futsal

Pitävä kuvioitu pohja, jossa ei ole nappuloita, matala kärki

Käsipallo

Iskunvaimennus ja kiertojäykkyys, pohja pitävä ja pehmeä 

 

 

Näillä vinkeillä saat lenkkarit puhtaaksi  

Lenkkarit likaantuvat nopeasti vaikka et kurakeleillä liikkuisikaan. Ne kannattaakin suojata suihkeella, joka hylkii likaa ja kosteutta. Mutta yhtä tärkeää on kengän säännöllinen puhtaanapito ja huolto. Lenkkareista kannattaakin heti käytön jälkeen pyyhkiä irtonainen lika pois harjalla ja poistaa tahrat esimerkiksi siivoukseen tarkoitetulla kosteuspyyhkeellä.   

Kun lenkkarit ovat likaiset, niitä ei kannata laittaa pesukoneeseen, sillä pesu voi vaurioittaa niitä ja muuttaa niiden väriä. Jos kuitenkin peset kengät koneessa, laita ne pesupussiin ja irrota niistä nauhat.  

Kengät on parasta pestä käsin viileällä vedellä ja miedolla vaahtoavalla pesuaineella. Älä kastele kenkää aivan kokonaan. Kun kenkä on kuiva, uusi likaa hylkivä suojaus suihkeella. 

Kumipohjat voit hangata puhtaaksi vanhalla hammasharjalla, pesusienellä tai ihmesienellä. Käytä pesuaneena tiskiainetta. Jos tahra istuu kovaa kiinni, voit kokeilla kynsilakanpoistoainetta. Varo kuitenkin vahingoittamasta värillistä pohjaa. 

Kun haluat valkoiset lenkkarit taas valkoiseksi, tulee ruokasooda apuun. Tee tahna, jossa on yhtä paljon vettä ja ruokasoodaa. Hankaa sitä lenkkarin pinnalle ja annan kuivua. Lopuksi hankaa kuivunut aine pois. 

Tutustu kenkienhoitovälineiden valikoimaan