Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehdit ostaa joululahjoja! Tilaa myymälän pikanoudolla viimeistään 23.12.

Lue lisää
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
artikkeli-lasten-kengat

Oikea lasten kenkien koko ja lapsen jalan kasvu

Lapsen jalka kasvaa kovaa vauhtia, ja tekisi mieli hankkia paljon kasvuvaraa lasten kenkiin. Liikaa sitä ei saa koskaan olla, mutta vielä pahempi on, jos lapsella on liian pienet kengät. Silloin jalka ei pääse kasvamaan asentomuutosten takia oikein.

Lasten kenkien koko on tärkein asia lasten kenkiä valitessa. Kengän pitää siis olla oikean pituinen ja levyinen sekä laajuudeltaan oikeanlainen. On tutkittu, että todella useiden lasten kengät ovat väärän kokoiset, useimmiten liian pienet.  

Asiantuntijat ovatkin huolestuneet Suomessa kouluikäisten lasten varpaiden ja jalkojen virheasennoista, joiden on todettu johtuvan liian pienikokoisista kengistä. Jos kenkä on väärän kokoinen, ei pysy hyvin jalassa tai istuu huonosti, voi lapsen kävely muuttua ja askelluksesta tulee epämiellyttävää. Silloin lapsi ei edes halua liikkua.  

Koska lapsen hermosto kehittyy aina 16-vuotiaaksi asti, saattaa hänen pienempänä olla vaikea kertoa, mistä kohtaa kenkä ei tunnu hyvältä. Lapsi siis tottuu liian helposti pieneen jalkineeseen.  

Lapsen jalan koon selvittäminen – muista lapsen kengän käyntivara   

Lapsen jalan kasvu on nopeaa ensimmäisten elinvuosien aikana. Jalka kasvaa huimaa vauhtia, mutta ei aivan tasaisella tahdilla. Siksi jalkaterää tulisikin mitata usein, kouluikäisenä parin-kolmen kuukauden välein. Kaksivuotiaana lapsen kengän kokoon saattaa tulla jopa kolme numeroa lisää vuoden aikana. Tässä muutama vinkki lapsesi jalan koon selvittämiseksi: 

  • Kätevimmin voit tarkastaa lapsen kengän sopivan koon irrottamalla pohjallisen ja pyytämällä lasta laittamaan jalkansa sen päälle. Kenkä on oikean kokoinen, kun pisimpien varpaiden eteen jää 1,5 senttiä tilaa – niin sanottua lapsen kengän käyntivaraa. Kun kengät ovat olleet pitkään käytössä, pohjallisiin jää pienet painaumat varpaista. Niistäkin oikean koon voi katsoa.

  • Voit myös piirtää paperille tai ohuelle pahville lapsen jalkapohjan ääriviivat. Lapsen täytyy seisoa molemmilla jaloilla asennossa ja varpaiden pitää olla suorana. Sitten malli leikataan saksilla ja sitä kokeillaan kengän sisään kantapäästä eteenpäin rullaten. Jos paperi ei mahdu kunnolla sisään, on jalkine liian pieni.  

Kenkä on ulkoa paljon suurempi kuin sisältä, joten jalkaa ei kannata mitata kengänpohjaa vasten.

Kengät lapselle – huomioi myös nämä asiat

1. Sääolosuhteet. Kun kenkää  valitaan lapselle, täytyy koon lisäksi tietysti miettiä käyttötarkoitusta ja ottaa huomioon Suomen vaihtelevat sääolosuhteet. On sitten kyseessä lasten talvikengät tai kevyemmät kesäkengät, kuten lasten sandaalit ja pistokkaat, on lapsen mukava olla ja liikkua säähän sopivissa kengissä.

2. Kengän säätöominaisuudet. Hyvässä jalkineessa on säätövaraa, ja se on myös helppo laittaa jalkaan ja kiinnittää. Panosta myös kengän hengittävyyteen, varsinkin jos hankit lapselle sisäkenkiä päiväkotiin tai kouluun, jossa jalkineet ovat pitkään jalassa. 

3. Lasten kenkien leveys. Jos lesti kääntyy sisäänpäin kuin banaani, tulee liikaa kuormitusta jalkapohjan reunoille. Silloin kävely ei ole luontevaa. Hyvä lesti lapselle on suora. Suoruuden voi tarkastaa esimerkiksi viivoittimen avulla asettamalla sen kengän pohjaa vasten. Jos keskilinjaa kulkevan viivoittimen yläpäässä jää reilusti enemmän tilaa isovarpaan puolelle, voi lesti olla liian käyrä.

Lasten lenkkarit ovat joskus lestiltään sisään päin käyriä. Lisäksi niissä on paljon tukia ja piilokorkoa, joita lapsen jalka ei tarvitse. Myös ylöspäin nouseva kärki voi olla lapsen jalalle turha ominaisuus.

Sukat riittävät aluksi vauvan kengiksi

Vauvan jalan koko on pieni, ja aivan pienelle vauvalle riittävät jalkaan lämpimät sukat. Kun lapsi opettelee kävelemään, sekin tapahtuu luontaisesti ilman kenkiä sukkasillaan tai vaikka paljain jaloin, kunhan alusta on turvallinen.

Pienillekin lapsille on tarjolla niin sanottuja ensiaskelkenkiä sekä myös paljasjalkakenkiä, joissa on ohut, kuitenkin jalkaa suojaava pohja. Sellaisilla lapsi tuntee hyvin käveltävän pinnan, ja hermosto oppii aistimaan, miten jalka liikkuu sen päällä. Taipuisan pohjan ansiota myös varpaat ja päkiöiden nivelet pääsevät liikkumaan hyvin. 

Leikki-ikäiselle istuvat kengät

Leikki-ikäinen lapsi liikkuu paljon ulkona, missä jalkineen täytyy suojata jalkaa sekä kosteudelta ja kylmältä että teräviltä esineiltä ja kiviltä. On tärkeää, että kenkä istuu hyvin, on sitten kyse saapikkaista tai sandaaleista.

Korkoa ei pidä lapsen kengässä olla ennen kuin hän täyttää kahdeksan vuotta, jos silloinkaan, jotta jalka kasvaa oikein ja vielä kehittymättömän hermoston vuoksi jalkaterän asentoja on helppo hallita. Jos lapsen kengissä on kapea kärki tai korkeat korot, saattaa myöhemmällä iällä olla seurauksena vaivaisenluu tai jalkaterän kipuja.

Esimerkiksi lasten tossut ovat päiväkodissa sopivat jalkineet. Niissä jalka elää luonnollisesti ja varpaita on helppo liikuttaa. Sisätossut eivät maksa paljon, joten niitä kannattaa ostaa muutamakin pari tuomaan jalalle vaihtelua.

Kouluikäisen ja nuoren kengät

Kouluikäisen lapsen jalkineiden pitää myös olla sopivan kokoiset, kevyet ja hyvin jalkaan istuvat. Vaikka lapsi tai nuori mielellään pitäisi jatkuvasti vain lenkkareita tai muita urheilujalkineita, olisi hyvä muitakin malleja suosia. Suurin osa lasten urheilukengistä ei tue lapsen jalan oikeanlaista kasvua ja terveyttä.

Lenkkarit ovat myös melko umpinaisia, joten jalka hikoilee. Siitä taas voi seurata infektioita tai jalkasilsaa.

Suositus on, että kouluikäisellä on kolmet kengät. Yksillä mennään tänään kouluun, toisia pidetään vapaa-ajalla ja kolmansilla huomenna kouluun. Silloin kengät saavat levätä ja kuivua rauhassa.

Jos hankit lapselle käytetyt kengät, varmista niiden puhtaus ja katso, etteivät kengät ole pohjista kuluneet. Vinoksi menneet tai kulutetut kengät haittaavat lapsen askellusta ja jalan kehitystä.

Lasten kenkien hankinnan tärkeät asiat: Älä luota pelkkään kokonumeroon. Eri valmistajilla saattaa olla vaihtelua kenkien koon numeroinnissa. Varmista, että kärjessä on 1,2–1,5 senttiä tilaa. Huomioi myös kengän leveys ja se, että jalkine ei purista sivuilta. Kysy lapselta, miltä kenkä tuntuu jalassa, kun sillä vähän kävelee.