Näin laitat kesämökin talviteloille
Mökin omistajan syksyn tärkeitä puuhia on varautuminen talven tuloon. Mitä kaikkea mökin talviteloille laittamiseen kuuluu? Tärkeitä asioita ovat esimerkiksi lämmityksen säätäminen ja katon kunnon tarkastaminen vuotojen varalta. Huomioi myös oikeanlainen grillin säilytys talvella.
Talven pakkasilla mökki joutuu koetukselle ja kosteuden vaihtelu voi aiheuttaa monenlaisia vahinkoja. Siksi rakennuksessa on hyvä pitää pientä peruslämpöä läpi kylmän kauden. Se suojaa myös vesiputkien jäätymiseltä. Mökille riittää talvella viidestä kymmeneen asteen lämpö, joka suojelee myös sähkölaitteita kosteudelta ja estää oikosulkujen syntymistä. Peruslampöä voi pitää yllä erilaisilla lämmittimillä.
Ilmalämpöpumppu on hyvä tuki lämmitykselle, kun mökki on käytössä ympäri vuoden. Se tunnistaa lämpötilan, ja nostaa sitä automaattisesti ilman ulkoista ohjausta.
On tärkeää, että vesiputkistot eivät pääse jäätymään. Jos vedet eivät ole talvella käytössä, putket täytyy tyhjentää. Myös sulanapitovastukset ja -kaapelit estävät tehokkaasti jäätymisen.
Talvikuntoon laittamiseen kuuluu myös ikkunoiden ja ovien kunnon tarkastus sekä tarvittaessa tiivisteiden uusiminen.
Viimeistään syksyllä ennen talven tuloa tarkastetaan likakaivot sekä saostuskaivot, jotka täytyy tyhjentää ainakin kerran vuodessa. Jos pihalla on vesikaivo, siihen voi laittaa styroxisen levyn vähentämään pakkasen vaikutusta.
On myös hyvä varmistaa, että lumien sulaessa vesi ei pääse tulvimaan kaivoon. Huolehdi lisäksi kaivon tuuletuksesta niin, että tuuletusputken pää on lumirajan yläpuolella.
Sisällä oleviin lattiakaivoihin ja hajulukkoihin voi kaataa varmuuden vuoksi jäänestoainetta.
Varmista katon kunto
Ennen talven tuloa on vesikaton tilanne hyvä käydä tarkasti läpi. Tarkasta myös savupiippujen ja niiden tiivisteiden ja liitoskohtien tilanne. Piipussa tulisi olla hattu, jotta vesi, lumi ja tuulen mukana lentävät lehdet eivät pääse piippuun. Hatun ja piipun väliin pitää jäädä 20–30 sentin aukko.
Tulisijojen pellit kannattaa jättää auki, jotta mökin painovoimainen ilmanvaihto toimii hyvin. Kesämökkikäytössä olevat hormit pitää nuohota vähintään kolmen vuoden välein, mutta jos mökillä viihtyy tavallista enemmän, voi nuohousta harkita useamminkin. Vakituisissa asuinrakennuksissa tulisijat pitää lain mukaan nuohota kerran vuodessa. Jotta nuohooja voi tehdä työnsä turvallisesti, on rakennuksen tikkaiden ja katon oltava kiipeämiskelpoisessa kunnossa. Syksyllä nuohoojat saattavat olla kiireisiä, joten tilaa käynti ajoissa.
Katon kunnon tarkastuksen yhteydessä puhdistetaan myös rännit eli räystäskourut ja syöksytorvet. Jos lehdet ja roskat jätetään kouruihin talveksi, vesi saattaa jumiutua niihin kiinni ja jäätyessään rikkoa niitä. Yleensä kourut voidaan puhdistaa tikkailta tai siihen tarkoitetulla jatkovarrellisella työkalulla maasta käsin.
Tavarat suojaan, laituri ja vene talviteloille
Grillit ja puutarhakalusteet on hyvä puhdistaa perusteellisesti ja siirtää ne suojaan tai sisätiloihin talveksi. Myös puutarhatyökalut ja puutarhakoneet kannattaa siirtää sisälle varaston suojiin.
Suojaan esimerkiksi verkoilla laitetaan syksyllä myös puut, joiden oksia peurat, jänikset tai rusakot pyrkivät talven tullen syömään.
Jos laiturin voi irrottaa, se on syytä vetää maalle turvaan jäiltä. Jäiden voima on suuri, joten huolehdi veteen jäävän laiturin kiinnityksestä hyvin. Puhdista laituri kunnolla terassipesurilla tai harjalla.
Vene tyhjennetään vedestä ja tavarasta sekä puhdistetaan perusteellisesti. Lasikuituvene säilytetään rannalle nostettuna ylösalaisin. Puuvene säilyy paremmin oikein päin, mutta se kannattaa suojata kevytpeitteellä. Muista irrottaa tappi. Veneet on myös maalla säilytettäessä hyvä lukita.
Älä jätä mitään hiirille tai varkaille
Talveksi ei kannata mökille jättää mitään pilaantuvaa ruokaa. Kuivat elintarvikkeet laitetaan kannellisiin säilytysrasioihin, joissa ne ovat suojassa kosteudelta ja hiiriltä.
Ota jääkaapista ja pakastimesta pistoke irti ja jätä ovi raolleen. Pois päältä olevaan jääkaappiin muodostuu hajua ja hometta, jos tiivis ovi on pitkään kiinni.
Mökki jää talveksi pitkäksi aikaa yksin ja ilman vartiointia. Siksi sinne ei pidä jättää mitään arvokasta ja varkaita houkuttelevaa. Mökkitielle voi hankkia lukittavan portin ja pihaan liikkeestä syttyvät valot pelästyttämään liikkujat. Myös kameravalvonta ja siitä kertova kyltti voi pitää kutsumattomat vieraat loitolla.