Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehdit ostaa joululahjoja! Tilaa myymälän pikanoudolla viimeistään 23.12.

Lue lisää
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
artikkeli-puutarhakalusteiden-kasittely

Puutarhakalusteiden käsittely – näin hoidat ja kunnostat ulkokalusteet

Pihan ja puutarhan kalusteita kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta ne säilyvät pitkään. Katso ohjeet puutarhakalusteen käsittelyyn ja ulkokalusteiden kestävään hoitoon.

Ulkosalla olevat puutarhakalusteet joutuvat koville monestakin syystä. Sää kurittaa niitä kosteudella ja sateella sekä toisaalta hapertaa ja haalistaa pintoja auringon valolla. Myös saasteet vahingoittavat kalusteiden pintoja. Pihan ja puutarhan pöydät, tuolit, pihakeinut ja muut ulkokalusteet täytyykin pitää kunnossa säännöllisellä pesulla, pintakäsittelyn uusimisella ja tietysti viisaalla varastoinnilla talvikaudella.

Pihakalusteet on parasta säilyttää talven yli kuivassa ja viileässä paikassa, jossa ilma vaihtuu hyvin. Kun kalusteita ei kesäkaudella käytetä, ne on hyvä pitää katoksen suojassa tai peitettynä, jotta pinta pysyy kunnossa ja kauniina. Terassikalusteen suojana voi käyttää esimerkiksi kevytpeitettä, joka on kiinnitetty hyvin. Ainakin kovan sateen ajaksi kalusteet on hyvä siirtää suojaan tai pyyhkiä kuiviksi sateen lakattua.

Video: Helpot vinkit terassikalusteiden huoltoon

Katso videolta terassituolin öljyämisen vaiheet.

Ulkokalusteiden käsittely – eri materiaaleille on omat hoitotapansa

Öljytty puu

Kun ensimmäinen käsittely tehdään, pinta on yleensä puhdas. Seuraavilla kerroilla pinnat täytyy puhdistaa hyvin ennen öljyämistä. Kun puu on öljytty, sitä ei ole syytä hoitaa myöhemmin muulla materiaalilla, esimerkiksi lakalla tai maalilla. Öljyttyyn puuhun ne eivät jää hyvin kiinni.

Huoltokäsittelyssä puiset pinnat pestään laimealla pesuliuoksella. Voimakkaat aineet, muun muassa kloriitti, voivat vaurioittaa pintaa ja väriä.

Levitä puuöljy esimerkiksi sienellä. Testaa öljyä ensin pienelle alueelle varmistaaksesi, että se sopii ulkokalusteelle ja lopputulos on hyvä.

Kuultokäsitelty puu

Kun valmistaja ilmoittaa, että puu on kuultokäsitelty, sen merkitys voi vaihdella.

Osa kuultokäsittelystä muodostaa puuhun lakkamaisen pinnan. Ennen uusintakäsittelyä poistetaan irtonainen lakka, jonka jälkeen lakkaus uusitaan tai pinta maalataan öljymaalilla.

Kuultava puunsuoja sen sijaan harjataan ja pestään. Puhtaalle ja kuivalle pinnalle levitetään sitten puunsuoja-aine. Uusintakäsittelyssä voit myös käyttää uutta värisävyä.

Maalattu puu

Hyvin peittomaalatut kalusteet säilyvät pitkään ja kestävät myös sateessa. Pintaa kannattaa puhdistaa silloin tällöin kesän mittaan laimealla mäntysuopaliuoksella. Uusi maalaus tehdään, kun maali on lohkeillut.

Maalaa kalusteet, kun sää on kuiva ja lämmin. Ennen maalausta tehdään pesu hometta poistavalla aineella. Lohkeilleet maalit poistetaan ja pinta hiotaan tasaiseksi. Maalaamiseen käytetään öljymaalia.

Vinkki: Kun hankit ulkokalusteita, tee kestävä päätös ja sijoita laatuun. Voit saada tuotteita edullisesti, mutta niiden käyttöikä voi olla lyhyt.

Kuultolakattu puu

Pinta käsitellään uudestaan sitten, kun lakkapinta rupeaa halkeilemaan. Käytä ohennettua lakkaa, sillä se imeytyy paremmin puuhun. Se estää, että kosteus ei pääse puuhun sisään.

Voit käyttää uretaanialkydilakkaa sekä lakkabensiiniä tai puutarhapohjustetta ohenteena. Kun lakkaa on ohennettu, pinta ei aiheuta ärsytyksiä herkkäihoisille. Puun sisään imeytynyt lakka ei kosketa suoraan ihoa eikä siten ärsytä herkkäihoisia.

Lue myös: Puutarhakalusteiden neljä suosittua materiaalia

Tiikki

Veneissä ja ulkokalusteissa suosittu tiikki on kestävää materiaalia. Koska puussa itsessään on öljyä, sitä ei tarvitse erikseen käsitellä. Ajan myötä käsittelemättömästä tiikistä tulee kauniin harmaata.

Kalusteet toki pestään, mielellään pehmeällä harjalla ja saippuavedellä. Jos haluat kalusteille tummemman sävyn, voit käyttää öljyä. Öljyäminen täytyy tehdä sen jälkeen säännöllisesti kerran vuodessa.

Pese pinnat hyvin ennen öljyämistä ja anna kuivua muutaman päivän.

Muovipohjaiset materiaalit ja polyrottinki

Nimiä muovipohjaisille puutarhakaluseiden materiaaleille on paljon: esimerkiksi artwood, fiberstone, non-wood, polywood ja ehkä tunnetuimpana polyrottinki. Ne kestävät mainiosti sadetta ja myös talven kylmiä ilmoja.

Puhdistus tehdään saippuavedellä, minkä jälkeen kalusteet kuivataan.

Rottinki

Rottinkiset kalusteet pidetään ulkona aina sateelta suojassa, sillä materiaali ei kestä jatkuvaa. kosteutta. Kalusteet imuroidaan puhtaaksi ja pyyhitään kevyesti liinalla, joka on kostutettu miedolla pesuaineella.

Muovi

Muoviset ulkokalusteet likaantuvat ja pölyyntyvät helposti, joten ne kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Pyyhi käyttämällä neutraalia pesuaineliuosta ja kuivaa pesun jälkeen.

Isompi pesu tehdään silloin tällöin pesuaineella ja pehmeällä harjalla. Jos pinta kellastuu, voit käyttää kloriittia.

Alumiini ja rauta

Alumiiniset ja rautaiset ulkokalusteet pestään miedolla pesuaineella ja kuivataan pesun jälkeen. Vältä varsinkin alumiinissa materiaaleissa hankausta.

Rautaisen ulkokalusteen pintaan tulleet kolhut kannattaa tasoittaa ja hioa, jotta niihin ei muodostu ruostetta. Tasoituksen jälkeen pinta maalataan.

Betoni ja kivi

Pinnat puhdistetaan saippuavettä ja harjaa käyttäen. Huuhtele ja anna kuivua hyvin.

Jos pintaan on tullut sammalta, poista se teräsharjalla. Jotta kalusteeseen ei tule ruostetahroja, poista hiontapöly tarkasti.

Tekstiilit ja pehmusteet

Kun sataa tai ulkokalusteet ovat pitkään poissa käytöstä, ota puutarhakalusteiden pehmusteet sisätiloihin suojaan. Aurinko voi muuten haalistaa kankaat ja toisaalta sade voi aiheuttaa hometta.

Kastunut pehmuste irrotetaan ja kuivataan hyvin ilmavassa paikassa. Pehmusteisiin voi myös suihkuttaa suoja-ainetta.

Tilaa verkosta paviljongit, pöydät, tuolit ja päivänvarjot

Mikä onkaan ihanampaa, kuin terassille katettu ateria. Prisma.fi-verkkokaupasta tilaat kätevästi kotiin tai mökille ruokailuryhmät ja muut tyylikkäät ulkokalusteet. Sekä tietysti keinut, päivänvarjot ja paviljongit.

Voit ostaa nyt ja maksaa myöhemmin uudella Walley-maksutavalla. Laskulla maksettaessa saat jopa 60 päivää korotonta maksuaikaa, aina ostopäivää seuraavan kuukauden loppuun.

Kun tilaat Prisman kotimaisesta verkkokaupasta kotiin esimerkiksi puutarhakalusteita, saat S-Etukortilla Bonusta jopa viisi prosenttia. Kokeile myös kätevää myymälänoutoa: tilaa netistä ja nouda kohta myymälän noutopisteestä.

Lue myös: Sesongin hetkiä pihassa ja puutarhassa