Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
opas talvikompostointi 1400x600 logo

Lue helpot vinkit talvikompostointiin

Lämpöeristetyssä kompostorissa kompostointi onnistuu vuoden ympäri, myös kovalla pakkasella. Mitä tehdä, kun kompostori jäätyy? Lue, miten pidät kompostoinnin käynnissä myös talvella.

Lämpö syntyy kompostorissa, kun kompostijätteessä olevat pieneliöiden hajottavat tuoretta jätettä kompostiksi. Kun lämpökompostori on eristetty kauttaaltaan hyvin, eliöiden aikaan saama lämpö säilyy kaikkina vuodenaikoina.

Kompostointi talvella – näin onnistut

1. Laita kompostiin säännöllisesti uutta jätettä

Lämpökompostoria täytyy ruokkia eli siihen pitää laittaa uutta jätettä säännöllisesti. Talvella biojätettä on hyvä viedä vähintään kolmesta neljään kertaa viikossa. Lämpötila pysyy korkeampana, kun kompostoriin lisätään usein uutta materiaalia kompostoitumaan.

2. Käytä reilusti kuiviketta

Jos komposti on liian kosteaa, se myös jäätyy herkemmin. On siis tärkeää, että biojätteen mukana laitetaan aina tarpeeksi kuiviketta. Hyvä nyrkkisääntö on, että kuiviketta on vähintään kolmasosa kompostoriin laitettavan jätteen määrästä. Lisää kuivike päällimmäiseksi niin, että se suojaa kompostin lämpöä ja kerää myös kannesta putoavan kosteuden itseensä.

Vinkki: Kompostoriin sopivassa kuivikkeesta on hapanta ja imukykyistä materiaalia. Tällaisia ovat puukuidun ja puun kuoresta tehdyt rouheet. Nimensä mukaisesti kuivike imee nesteitä ja tasoittaa kompostorin kosteutta. Kuivike myös sitoo hajuja.

3. Säädä ilmanvaihto talviasentoon

Yleensä kompostoreiden ilmanvaihtoa voi säätää säätämällä tuloilmaventtiili oikeaan asentoon. Talvella tuloilmaa rajoitetaan, jotta pakkanen ei pääse sisään. Älä kuitenkaan sulje venttiiliä kokonaan.

4. Älä sekoita kompostia liikaa

Sekoittaminen viilentää kompostia, joten sitä kannattaa möyhentää talvella harvemmin, vaikkapa pari kertaa kuussa. Sekoita kompostia vain muutaman kymmenen sentin syvyydeltä, jotta alhaalla oleva valmiimpi komposti ei nouse pintaan.

5. Lämpökompostoria tyhjennetään myös kylminä aikoina

Jatkuvasti toimivan kompostorin alalaidassa on valmiimpaa kompostia, joka on hyvä tyhjentää ulos myös talvella. Silloin kompostori ei täyty ja sen sisällön toiminta piristyy. Ota kompostista kerralla ulos korkeintaan kolmasosa. Siirrä kompostista talvella otettu sisältö esimerkiksi puutarhakompostoriin.

Lue myös: Vinkit kompostointiin ja kompostin herättelyyn keväällä

Talvella kompostori voi kaivata lisälämpöä

Kompostin toiminta jatkuu talvellakin, mutta pakkasella se voi joutua koville. Jos kompostin lämpötila ei nouse tai sisältö jäätyy, lääkkeeksi lisätä kompostiherätettä tai kompostivirkistettä ja tehokuiviketta.

Voit myös tuoda kompostoriin kerralla lämpöä hautaamalla kompostin pinnan alle parin päivän ajan kuumavesipulloja tai kanisterin täynnä kuumaa vettä. Kuumaa vettä ei sellaisenaan kannata kompostin sekaan kaataa, jotta kosteus ei turhaan kasva.

Älä pelästy, jos komposti jäätyy. Voit lisätä sinne edelleen biojätettä, ja kompostoituminen lähtee ennemmin tai myöhemmin liikkeelle.

Lue myös: Näin lannoitat puutarhan syksyyn