Siirry suoraan sisältöön
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
Auton_pesu-Nainen_pesee_mustaa_autoa

Auton pesu – näin peset autosi turvallisesti ja tehokkaasti  

Auton pesu säännöllisesti on tärkeimpiä auton ylläpidon asioita. Auton käsinpesussa poistetaan maalipinnalta likaa, rapaa ja pölyä. Kun auton pesee tarpeeksi usein, se näyttää hyvältä ja myös maalipinta säilyy pitkään ilman korroosiota ja haalistumista.  

Auton käsinpesu – opas   askel askeleelta   

Auton peseminen tehdään yleensä kahdessa vaiheessa. Ensin on esipesu ja sitten vasta varsinainen pesu. 

Auton esipesu 

Auton esipesussa ei vielä kosketa auton pintaan mekaanisesti hankaamalla, vaan karkea lika poistetaan huuhtelemalla vedellä tai pesuvaahdolla, joka levitetään painepesurilla. Tämä on tärkeää, jotta auton maalipinnalla oleva hiekka ei hankaa lakkapintaa. Autonhoitoaineiden valikoimissa pesuvaahtoja on tarjolla sekä kesäkaudelle että talvikaudelle, jolloin ominaisuuksina on suolanpoistoa ja jopa pien- ja raudan poistoa. 

Varsinainen pesu 

Esipesun jälkeen on vuorossa varsinainen pesu, johon on hyvä varata asialliset autonpesuvälineet. Auton pinnat pestään mieluiten mikrokuituisella pesukintaalla tai sienellä. Käytä apuna kahta ämpäriä: ensimmäisessä ämpärissä huuhdellaan pesuväline ennen kuin se kastetaan toiseen ämpäriin, jonka vedessä on mukana shampoo. 

Valitse varsinaiseen pesuun pintaa hoitava shampoo tai tuote, jossa on mukana vahaa, joka lisää alla olevan vahan kestoa ja kiiltoa. Jos vahaat auton vasta pesun jälkeen, valitse syväpuhdistava shampoo. 

Vinkki 1: Pese alhaalta ylöspäin. Auton pesussa ja huuhtelussa on hyvä aloittaa alhaalta ja edetä kohti kattoa. Alhaalla oleva lika, kuten tiesuola ja rapa, saattavat olla tiukemmin kiinni pinnassa, ja pesemällä alhaalta ylöspäin vältät lian levittämisen muihin osiin autoa. 

Vinkki 2: Vältä pyöriviä liikkeitä, sillä ne voivat jättää naarmuja maaliin. Kun käytät suoraa, pitkittäistä liikettä, se estää lian ja hiekanmurujen hankaamista maaliin. 

Vanteiden ja renkaiden pesu 

Auton pesussa ei sovi unohtaa vanteiden ja renkaiden pesua, joka viimeistelee kokonaisuuden. Siihen on tarjolla hapollisia ja hapottomia pesuaineita. Kaikille vannetyypeille sopii tehokas ja pH-neutraali vannepesuaine, jossa on raudanpoisto-ominaisuus. Se tepsii hyvin rautahiukkasiin, joita tarttuu vanteisiin jarrupölystä.  Saatavilla on myös rengaskiilloketta, joka antaa pitkäkestoisen kiillon ja suojaa rengasta ikääntymiseltä.  

Muista raudanpoisto varsinkin talvikauden jälkeen 

Auton kylkiin ja vanteisiin kertyy muun muassa jarrupölyä. Siksi erityisesti talvikauden jälkeen on tärkeää tehdä raudanpoisto. Rautajäämät tuntee nyppyläisenä pintana, kun kädellä koskettaa maalipintaan tai vannetta. Käydä raudanpoistoon Prismassa myytävää raudanpoistoainetta tai vannepesuainetta, joka ei vaurioita maalipintaa.   

Raudanpoisto tehdään, kun maalipinta on puhdas. Toimenpiteen jälkeen huuhdellaan hyvin. Sen jälkeen auto kannattaa vahata huolellisesti.   

Älä unohda kuivaamista 

Kun auto on puhdas, se kannattaa myös kuivata hyvin. Silloin vesipisaroista ei jää kuivuneita jälkiä eikä myöskään pöly tartu kiinni puhtaaseen kosteaan pintaan. Samalla voit suihkuttaa pinnalle myös viimeistelyainetta, joka antaa lisäsuojaa. Käytä kuivaamiseen naarmuttamatonta kuivausliinaa. 

Auton suojaaminen pesun jälkeen 

Pesun jälkeen auton pinta vahataan. Vahan polymeerit, hartsi ja silikoni antavat pinnalle kiiltoa, suojaavat maalia ja syventävät väriä. Lue lisää auton vahaamisesta täältä.  

Usein kysytyt kysymykset auton pesusta 

  • Kuinka usein auto kannattaa pestä?  Auto kannattaa pestä noin kerran kuukaudessa, mutta talvella, erityisesti suola-aikaan, pesua voi tarvita useammin. Puhdistaminen estää lian ja suolan vaurioita. 

  • Miksi auton pesu on tärkeää?  Lika, tiesuola ja pöly voivat vahingoittaa auton maalipintaa ja kiiltoa. Varsinkin tiesuola voi aiheuttaa ruostetta ja pintakulumaa, jos sitä ei poisteta ajoissa. 

  • Voiko auton pestä sateella?  Kyllä, auton voi pestä sateellakin, mutta sateella tiestä irtoava kura voi helposti liata auton uudelleen. On viisainta valita kuiva hetki, jotta puhtaus kestää pidempään. 

Auton pesu painepesurilla – mitä pitää huomioida? 

  • Miten käyttää painepesuria oikein, jotta maalipinta ei vahingoitu?  Painepesuria kannattaa käyttää noin 30-40 cm etäisyydeltä auton pinnasta ja valita matalampi paine, jotta maalipinta ei vahingoitu. Vältä suihkuttamista suoraan maalipinnan läheltä. 

  • Auton alustan pesu – miksi se on tärkeää ja miten se tehdään tehokkaasti?  Alustan pesu on tärkeää, koska se estää suolan ja lian kertymistä alustan rakenteisiin, mikä voi aiheuttaa ruostetta. Käytä painepesuria tai erityistä alustan pesuputkea, joka ulottuu myös alustan piilopaikkoihin. 

Auton_pesu-Punaista-autoa-vaahdotetaan

Astianpesuaine tai mäntysuopa autonpesussa – voiko niitä käyttää?  

  • Voiko auton pesussa käyttää astianpesuainetta tai mäntysuopaa?   Tavallinen tiskiaine poistaa kyllä astioiden pinnalta kaiken lian, mutta auton maalipinnalta se poistaa myös kaiken suojan eli vahan, silikonit ja polymeerit. Seurauksena on, että aine pääsee käsiksi maalipinnan öljyihin, ja seurauksena on hapettuminen. Sama pätee mäntysuopaan, joka vaikuttaa liian voimakkaasti maalin suojakerrokseen. Käytä siis vain turvallisia pH-neutraaleja autonhoitotuotteita.  

 Auton pesu talvella ja pakkasella 

  • Onko auton pesussa eroja eri vuodenaikoina?  Kyllä, talvella auton pesu on erityisen tärkeää suolan ja jään vuoksi. Kesällä voi pesuväli olla vähemmän tiheä. 

  • Miksi auto kannattaa pestä myös talvella?  Talvella auton pesu estää tiesuolan ja jään kerääntymistä, mikä voi vahingoittaa maalia ja aiheuttaa ruostetta. 

  • Auton pesu pakkasella – kuinka estää oven tiivisteiden jäätyminen?  Pese auto varovasti ja kuivaa ovien tiivisteet huolellisesti. Voit myös käyttää jäätymistä estäviä aineita tiivisteille, esimerkiksi silikonia. 

  • Kuinka kuivata auto oikein talvipakkasella?  Talvella auto kannattaa kuivata huolellisesti, erityisesti ovien ja ikkunoiden alueelta, jotta ne eivät jäädy kiinni. Käytä kuivaamiseen tarkoitettua liinaa ja varmista, että vesi ei jää auton ovihelmoihin ja tiivisteisiin. 

 Lue myös: