Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
Artikkeli_CYCLO_kierratyskuitu_390X167

CYCLO®-kierrätyskuidut tehdään ilman värjäystä, vettä ja kemikaaleja

CYCLO®-kierrätyskuidun käyttö vaatteissa vähentää uuden puuvillan viljelyn tarvetta ja edistää kiertotaloutta tuomalla jatkuvasti lisääntyvälle tekstiilijätteelle vastuullista käyttöä. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että CYCLO® on vastuullisen muodin edelläkävijä.

Monissa Prisman uutuusmallistojen vaatteissa käytetään CYCLO®-kierrätyskuitua, jonka jalanjälki vastuullisuusasioissa on pienempi perinteisiin materiaaleihin ja tuotantotapoihin verrattuna. CYCLO®-kuitu on uusi ekologinen tekstiilimateriaali, joka valmistetaan vaatetusteollisuuden leikkuujätteestä ilman värjäystä, vettä ja kemikaaleja.

Vaatteiden kierrätys lisääntyy, mutta tekstiiliteollisuus käyttää yhä paljon maapallon resursseja. Esimeriksi neitseellisen puuvillan viljely vie suuren määrän luonnonvaroja, erityisesti vettä. Viljelylle tarvitaan myös kasvavissa määrin lisää peltoalaa ja värjäykseen sekä käsittelyyn käytetään paljon kemikaaleja.

Jopa 20 % uusista puhtaista kankaista päätyy vaatetehtaissa leikkuujätteeksi, joka päätyy edelleen pääsääntöisesti kaatopaikoille ja poltettavaksi*. CYCLO® luo mahdollisuuden hyödyntää tätä tekstiilijätettä. Se myös vie vaatetus- ja tekstiiliteollisuutta pois lineaarisesta mallista, jossa tuote ostetaan, pidetään ja heitetään pois, kohti kiertotalouden mallia, jossa materiaaliin sidottu arvo voi kiertää tuotteesta toiseen useita kertoja. Syntyy siis aivan uudenlaista ja vaikuttavaa kierrätysajattelua.

*Lähde: Simco Spinning & Textile Ltd ja www.cyclofibers.com.

CYCLO®n idea: arvokasta värjättyä puuvillaa ei heitetä hukkaan

CYCLO® tuo kokonaan toisenlaisen tavan toimia. Se vähentää teollisuuden ympäristövaikutuksia ja hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla maapallon rajallisia resursseja. Ideana estää arvokasta, värjättyä puuvillaa joutumasta hukkaan. Siksi vaateteollisuudessa syntyvä tekstiilijäte kierrätetään uusiksi kuiduiksi ja langoiksi kokonaan ilman veden, kemikaalien tai väriaineiden käyttöä.

CYCLO®n tarina alkoi vuonna 2009, jolloin Simco Spinning & Textile Ltd perustettiin Bangladeshiin, joka on maailman toiseksi suurin vaatetuotantomaa ja tuottaa samalla tuhansia tonneja tekstiilijätettä päivittäin. Kierrätyskuidut valmistetaan nyt tästä leikkuujätteestä, joka on pääsääntöisesti puuvillaa. Mukana voi olla pieni määrä muita kuituja kierrätystaustan vuoksi.

Artikkeli_CYCLO_kierratyskuitu_prosessi_840X360

Näin prosessi toimii:

  1. Leikkuujäte kerätään paikallisilta toimijoilta, tarkastetaan ja lajitellaan värin mukaan.

  2. Materiaali revitään kuiduksi mekaanisen kierrätysprosessin avulla. Menetelmä säilyttää kuidun alkuperäisen värin, eikä sitä tarvitse värjätä uudelleen.

  3. Kuitu sekoitetaan yhteen muiden saman väristen kuitujen kanssa ja kehrätään langaksi.

  4. Langasta tuotetaan valmis ekologinen vaate, esimerkiksi Prismasta ostettavissa oleva paita.

CYCLO®-prosessin lopputuote on käytännössä täysin uusi, värillinen lanka, joka on valmistettu ilman väriaineita, vettä tai kemikaaleja. Tämä tekee CYCLO®-kierrätyskuiduista uuden ympäristöystävällisen kuituvaihtoehdon, jonka tuloksena on kierrätysmateriaalista tehty tekstiili ja lopputuotteena vastuullinen vaate.

CYCLO® on kehitetty tarjoamaan maailmanlaajuisen standardin kierrätetylle kuidulle, jota suuret kansainväliset vaatemerkit ovat jo alkaneet suosia. Sitä pidetään monella tavalla parempana kuin neitseellistä puuvillaa sen kestävän kehityksen ominaisuuksien ansiosta.

Artikkeli_CYCLO_kierratyskuidun_saasto_840X630

Näin paljon kilo CYCLO®-kierrätyskuituja säästää**:

  • 6,5 kiloa hiilidioksidia (CO2), joka vastaa 50 kilometrin ajomatkaa autolla. Säästö on jopa 97 prosenttia verrattuna perinteisten neitseellisten materiaalien käyttöön.

  • Melkein 6000 litraa vettä, joka vastaa 884 päivän juomavesimäärää. Säästö on 99,71 prosenttia.

  • 6,39 megajoulea (MJ) energiaa, joka vastaa melkein viiden tunnin televisionkatselua. Säästö on 84 prosenttia.

  • Vähän alle kuuden neliömetrin maankäyttöä. Se on saman kokoinen alue kuin levittäisit lattialle lähes sata A4-paperiarkkia. Säästö on 99,71 %.

**Lähde: Simco Spinning & Textile Ltd ja www.cyclofibers.com. Esimerkkilaskelmat on tehty CYCLO®:n ilmoittamien keskimääräisten lukujen perusteella. Säästöjen todelliset määrät riippuvat materiaalien yhdistelmistä tekstiileissä ja valmiissa vaatteissa.

Huppari, collegepusero ja neule – kolme esimerkkiä CYCLO®-kuidun säästöistä

Laskimme kolmen CYCLO®-kierrätyskuidusta valmistetun tuotteen säästöt verrattuna perinteiseen neitseelliseen kuituun.

House naisten hupparitakki CYCLO®

CO2-säästö: 2,9 kg, vedensäästö: 3651 l, energiansäästö: 2,9 MJ, viljelysalan säästö: 2,6 m2

Katso tuote

House miesten vetoketjullinen neuletakki CYCLO®

CO2-säästö: 4 kg, vedensäästö: 2656 l, energiansäästö: 4 MJ, viljelysalan säästö: 3,6 m2

Katso tuote
House miesten vetoketjullinen neuletakki CYCLO®

House nuorten collegepusero CYCLO®

CO2-säästö: 1,6 kg, vedensäästö: 1484 l, energiansäästö: 1,6 MJ, viljelysalan säästö: 1,5 m2

Katso tuote
House nuorten collegepusero CYCLO®

S-ryhmän omissa merkeissä panostetaan vastuullisuuteen ja laatuun

Prisma on viime kasvattanut omien vaatemerkkiensä osuutta valikoimissa. Merkkejä ovat olleet muun muassa House, Actuelle ja London Fog sekä tuoreimpina uudet Luode12 ja WKLY.

Sekä kaupalla että asiakkailla kiinnostus muodin vastuullisuutta kohtaan kasvaa jatkuvasti. S-ryhmässä vastuullisuustyötä on kehitetty pitkäjänteisesti jo kauan. Se tarkoittaa, että panostetaan muun muassa toimitusketjun läpinäkyvyyteen ja etsitään uusia ratkaisuja kiertotalouden malleihin, tuotannon ja raaka-aineiden ympäristövastuullisuuteen sekä ihmis- ja työoikeuksiin.

Esimerkiksi uudessa WKLY.-mallistossa raaka-aineiden vastuullisuus on huomioitu muun muassa suosimalla Better Cotton -aloitteen (BCI) kautta hankittua puuvillaa, kierrätyspolyesteria ja vaateteollisuuden leikkuujätteestä valmistettua CYCLO®-kuitua.

Tavoitteena on olla vastuullinen vaatekauppa, tuoda asiakkaille vastuullisia vaatemerkkejä ja toimia niin, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki omien merkkien ja oman maahantuonnin tuotteissa käytetty puuvilla on vastuullisesti tuotettua eli luomua, kierrätettyä, Reilun kaupan tai Better Cotton -aloitteen kautta hankittua.

Lue myös