Löydä oikeat varusteet ruskaretkelle ja vaellukselle
Lyhyelle retkelle riittävät varusteet, jotka löytyvät kotoa: reppu, juomapullo, eväät ja tarvittaessa vettä pitävät vaatteet. Mutta kun vaellus on pitkä, on siihen hyvä panostaa. Keräsimme outdoor-henkiset ohjeet yhteen paikkaan. Näin valitset sopivan makuupussin, makuualustan, kengät, alusvaatteet, päällysvaatteet, otsalamput ja keittimet sekä rinkat, reput ja teltat.
Makuupussin valinta
Makuupussit jakautuvat keliolosuhteiden ja lämpötilan mukaan kesä-, talvi- ja kolmen vuodenajan makuupusseihin. Parasta olisi tietenkin löytää juuri oikea makuupussi olosuhteisiin nähden, mutta useimmiten retkeilyä ja vaellusta harrastavat tukeutuvat kahteen makuupussiin. Oikean makuupussin tai niiden yhdistelmän löytäminen on loppupeleissä yksilöllinen asia.
Osa palelee herkemmin ja siten kaipaa enemmän eristäviä kerroksia, kun taas toiset pärjäävät ohuemmalla vaihtoehdolla viileässäkin. On myös huomioitava, että makuupussi itsessään ei takaa hyviä unia. Hyvin eristävä makuualusta on pohjoisissa olosuhteissa vähintäänkin yhtä tärkeä sijoitus.
Untuvapussi vai kuitupussi?
Kun valitset untuvapussia, tarkasta aina ensin fill power -luku, jolla ilmoitetaan untuvan eristävyysarvo. Mitä suurempi luku, sitä parempi eristys. Usein pienempään tilaan pakkautuva untuvapussi on kuivana kuitupussia paremmin eristävä, mutta jos pussi kastuu, kestää sen kuivatus pidempään. Synteettinen kuitupussi puolestaan toimii kosteissa olosuhteissa paremmin, mutta ei painoonsa nähden eristä yhtä hyvin kuin untuvapussi.
Varaudu olosuhteisiin
Vaellukselle lähtiessä on aina varauduttava siihen, että laavusta tai mökistä ei löydy yösijaa, jolloin on turvauduttava telttaan. Kesäyöt saattavat etenkin pohjoisessa olla viileitä. Sisätiloissa retkeilijä pärjää hyvin kesämakuupussilla, mutta jos on pieninkään telttayön mahdollisuus, on kolmen vuodenajan makuupussi paras vaihtoehto.
Vinkki: Makuupusseihin myydään myös lakanoita, jotka lisäävät lämmöneristystä. Ja voit matkan jälkeen pestä vain lakanan ja jättää makuuspussin vain tuulettumaan. Lakanoita on erilaisina materiaaleina eri keliolosuhteisiin.
Makuualusta retkeilyyn ja vaellukselle
Makuualustan valintaan kannattaa panostaa yhtä paljon kuin makuupussin valintaan, jotta takaat hyvät yöunet. Makuualustan valinnassa on huomioitava ulkoilman lämpötila ja maasta hohkaava kylmyys. Makuualustoja on ilmatäytteisiä sekä solumuovisia, joissa molemmissa on etunsa.
Ilmatäytteinen makuualusta
Ilmatäytteiset makuualustat pakkautuvat pieneen tilaan ja ovat paksuutensa ansiosta mukavampia. Eristävyydeltään näiden alustojen skaala on laaja ja niiden teho riippuu käytetyistä eristysmateriaaleista.
Jollei makuualustassa ole integroitua pumppua, kannattaa ilmatäytteinen makuualusta aina pumpata täyteen, varsinkin kun kyseessä on keinokuitu- tai untuvatäytteinen makuualusta. Puhaltaessa makuualustaan kulkeutuu kosteutta, joka pidemmän päälle kuluttaa alustan eristävyyttä.
Solumuovinen makuualusta
Solumuovialustat ovat kevyitä ja kestäviä sekä tehokkaasti eristäviä. Nämä ominaisuudet tekevät niistä erittäin monikäyttöisiä ympäri vuoden. Solumuovialustaa kannattaa käyttää myös ilmatäytteisen makuualustan alla lisäämässä eristysten tehokkuutta. Solumuovialusta vie kuitenkin ilmatäytteistä makuualustaa enemmän tilaa, vaikka sen voikin rullata kätevästi rinkan läpän alle tai sitoa reppuun kiinni.
Valitse oikeat vaelluskengät
Oikeanlaiset vaelluskengät ovat tärkeässä roolissa niin lyhyillä kävelylenkeillä, metsämaastossa kuin myös viikon mittaisilla vaelluksilla. Kenkiä löytyy moneen eri tarpeeseen. Mitä tulee ottaa huomioon kenkiä valitessa?
Koko
Valitse jalkaasi tarpeeksi tilavat kengät, sillä jalat turpoavat kävellessä, eivätkä kengät saa alkaa puristaa. Kengänkärkeen on hyvä jättää tilaa noin 1–2 senttiä. Kokeile kenkiä jalassa riittävän kauan, jolloin ehdit tunnustella niiden istuvuutta. Muista, että kenkien sisäänajaminen voi kestää jonkin aikaa.
Varren pituus
Valitse matalavartinen malli päiväretkelle tai helppokulkuiselle polulle. Varrelliset kengät sopivat haastavampaan maastoon, sillä korkeampi varsi antaa nilkoille paremman tuen epätasaisella alustalla sekä suojaa nilkkoja risuilta ja ruhjeilta.
Materiaali
Vaelluskenkiä on yleisesti kahdenlaisia: vedenpitävällä kalvolla varustettuja tai ilman. Vedenpitävät kengät sopivat keliin kuin keliin, mutta saattavat olla hiostavat. Paksusta nahasta valmistetut kengät voi myös käsitellä vedenpitäviksi kyllästys- ja hoitoaineilla. Nahkaiset hengittävät paremmin mutta ovat usein hieman synteettisiä kenkiä raskaammat eivätkä yhtä pehmeät jalassa. Nahka muotoutuu kuitenkin käytössä synteettisiä materiaaleja paremmin.
Millainen maasto on?
Kevyemmät kengät soveltuvat helppokulkuiseen maastoon. Kävely on mukavaa, kun pohja ei ole liian jäykkä, mutta kenkä tukee jalkaa sopivasti. Jäykempi kenkä sopii paremmin pitkälle kävelymatkalle. Kun selässä on painavia kantamuksia, on tärkeää huolehtia riittävästä tuesta, jolloin välttyy nilkan nyrjähdyksen riskiltä.
Aluspukeutumiseen kannattaa panostaa
Alusasun tärkein tehtävä on pitää iho kuivana. Kun iho pysyy kuivana, voi kehon lämpötilaa säädellä muun vaatetuksen avulla. Oikeanlaisella kerrospukeutumisella ulkoilu ja liikunta on mielekästä kelistä tai tahdista riippumatta. Eri materiaalit sopivat kuitenkin eri käyttötarkoituksiin, joka vaikuttaa oikean materiaalin valintaan.
Tekninen aluskerrasto
Valitse keinokuitu lyhytkestoiseen korkean sykkeen liikuntaan. Keinokuituinen aluskerrasto siirtää kosteutta kehosta ulompiin kerroksiin tehokkaasti. Se hengittää hyvin ja kuivuu nopeasti.
Villa
Villa sitoo lämpöä jopa kosteana. Se soveltuu kaikkiin aktiviteetteihin ja pitää kehon lämpimänä kylmälläkin säällä. Merinovilla on pehmeä, likaa hylkivä materiaali, joka tekee siitä sekä helppokäyttöisen että mukavan päällä.
Puuvillainen aluskerrasto
Puuvilla ei pidä kehoa lämpimänä, sillä se imee kosteuden ja kuivuu hitaasti. Puuvillaista aluskerrastoa ei suositella liikkujalle.
Lue myös: Merinovillaa alle ja ylle
Lue myös: Viisi vinkkiä urheiluliivien valintaan
Pukeudu oikein vaellukselle
Vaatetuksen valinta riippuu siitä, miten ja missä liikkuu. Lyhytaikainen hikiliikunta ja pidempikestoinen rauhallinen liikunta vaativat oikeanlaista vaatetusta, jotta ulkoilu ja liikkuminen on mielekästä. Molemmissa liikuntamuodoissa on suositeltavaa varautua tuulelta suojautumiseen sekä hikoilun vähentämiseen.
Matalan sykkeen liikunta
Matalan sykkeen liikuntaa ovat muun muassa vaeltaminen, laskettelu, purjehtiminen sekä koiran ulkoiluttaminen. Tällöin ollaan usein ulkona pitkään, joten muuttuvan säähän kannattaa varautua. Kerrospukeutuminen on toimivin tapa säädellä kehon lämpötilaa. Hikoilun välttäminen on tärkeää matalatempoisessa urheilussa, sillä kosteus sitoo kylmää, ja kylmettyminen on mahdollista.
Korkean sykkeen liikunta
Nopeatempoiset lajit kuten juoksu, suunnistus, pyöräily ja murtomaahiihto vaativat hengittäviä vaatteita. Näissä lajeissa syke nousee ja hiki virtaa. Kiinnitä siis huomiota eri tuotteiden hengittävyyteen ja vedenpitävyyteen. Vedenpitävän tuotteen tunnistat teipatuista saumoista.
Tutustu naisten urheiluvaatteisiin
Tutustu miesten urheiluvaatteisiin
Otsalamppu on retkeilijän valo
LED-teknologia on kehittynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Näin ollen myös otsalamppujen tehokkuus ja mukavuus ovat merkittävästi parempia nykypäivänä. Markkinoilla on entistä kevyempiä ja tehokkaampia lamppuja monipuolisiin käyttötarkoituksiin suunnistuksesta koiranulkoilutukseen.
Kun etsit juuri sinulle oikeaa vaihtoehtoa, pidä mielessä välttämättömät ominaisuudet käyttöösi nähden. Lamppujen hinnoissa saattaa olla suuria eroja eriävien ominaisuuksien takia.
Valon määrä
Suurin ero lampuissa on niiden valon määrä, joka mitataan luumeneissa. Leirivaloksi, mökillä touhuamiseen tai koiranulkoilutukseen riittää 200–300 lm otsalamppu. Hämärällä metsäpolulla 400–600 lm on sopiva valon määrä. Suunnistaessa tai polkupyöräillessä suositellaan noin 1000 lm otsalamppua.
Lampun ominaisuudet
Leveä valokiila auttaa leirivaloa valaisemaan laajemman alueen. Leirivalo on otsalampuista kevyin ja edullisin sekä akunkeston kannalta paras vaihtoehto. Terävämmästä kiilasta on puolestaan hyötyä, kun ollaan liikkeessä ja on tarve nähdä pitkälle. Kiilan terävyys ja akunkesto ovat tärkeimmät otsalampun ominaisuudet syksyn ja talven pimeydessä liikkuessa.
Opas retkikeittimen valintaan
Retkikeittimiä on valikoimissamme kahta erilaista: sprii ja kaasu. Helppokäyttöisyytensä ansiosta monen suosima valinta on spriikeitin. Kolmas ja ylivoimaisesti tunnelmallisin vaihtoehto on kevytrakenteinen risukeitin, jolla voi polttaa puuta.
Spriikeitin
Usein Trangiana tunnettu keitin koostuu kupista, jossa on säädettävä kansi ja jonne spriitä kaadetaan. Kannen avulla pystyt säätämään pieneen tilaan menevän keittimen tehoa juuri oikeaksi. Spriikeitin tarjoaa helpon ja halvan tavan valmistaa ison määrän ruokaa kerralla, joskaan se ei ole keittimistä tehokkain.
Kaasukeitin
Kaasukeitin koostuu polttimesta ja kaasupullosta. Keittimiä on kolmea eri mallia: kaasupulloon kiinnitettävä poltin, erittäin tehokas vedenkeitin ja keitin, joka seisoo omilla jaloillaan ja joka kiinnitetään letkulla kaasupulloon. Kaasukeitin on paitsi helppokäyttöinen ja tehokas, myös edullinen ja kompakti vaihtoehto retkimuonan valmistamiseen.
Risukeitin
Risukeitin koostuu risuista, pelleteistä tai pieneksi hakatuista puista, joita poltetaan reiällisen astian alla. Risukeitin luetaan avotuleksi, joten varmista retkelle valmistautuessa voimassa olevat palovaroitukset sekä maanomistajan lupa risukeittimen käyttöön.
Rinkka pidemmille retkille ja vaelluksille
Rinkkoja erottavat kaksi seikkaa, jotka myös ohjaavat retkeilijän valintaa: tilavuus ja istuvuus. Mihin aiot rinkkaa käyttää? Tarvitsetko sitä pidempiä vaelluksia, viikonloppuretkiä vai kenties matkustamista varten? Rinkka kuuluu retkeilijän vakiovarustukseen ja sen on oltava mahdollisimman mukava. Valitse rinkka aina kanto-ominaisuuksien perustella.
Tilavuus
Päivä- ja viikonloppuvaelluksille sopii mainosti 40–60-litrainen rinkka. Useamman päivän tai viikon mittaisille puolestaan suositellaan 60–85-litraista rinkkaa. Kun rinkan tilavuus ylittää 60 litraa, on panostettava myös kevyisiin ja pieneen tilaan pakkautuviin varusteisiin, jotta täydestä rinkasta ei tule liian painava. Yli viikon vaelluksille suositellaan 80–100-litraista rinkkaa. Jos sinulla on taipumus pakata liikaa mukaan, suosittelemme valitsemaan rinkan, jonne mahtuu vain pakollinen vaellusta varten.
Istuvuus
Kantojärjestelmät ja säädöt vaihtelevat erimerkkisten rinkkojen välillä, eivätkä kaikki sovi jokaiselle kantajalle. Eri vaihtoehtoja kokeillessa on hyvä pitää mielessä oman vartalon koko ja selän pituus, joka mitataan olkapäästä suoliluun ulompaan kärkeen. Rinkkoja kokeillessa on myös hyvä lisätä painolasti, jotta saa paremman tuntuman rinkan istuvuuteen. Naisten ja miesten malleissa on eroja etenkin lantiovyön muotoilussa. Varsinkin naisten kannattaa kokeilla molempia, sillä joskus miesten malleista löytyy istuvampi vaihtoehto.
Ominaisuudet
Rinkkaan pitää käytännössä mahtua kaikki samat varusteet riippumatta siitä, oletko suuntaamassa viikonloppuretkelle tai yli viikon mittaiselle vaellukselle. Vaikka monen rinkan kangas on vettähylkivä, mikään ei ole täysin vedenpitävä. On siis suositeltavaa ostaa sadesuoja, ellei sellaista tule rinkan mukana. Suurimmat erot eri rinkkojen välillä ovat taskujen sijainnissa ja koossa. Suurin osa rinkoista avataan päältä sekä edestä.
Päiväreppu lyhyemmille retkille
Hyvin istuva päiväreppu tuntuu tilanteessa kuin tilanteessa mukavalta selässä. Mieti siis reppua valitessa, missä sitä enimmäkseen käytät. Kulkeeko reppu mukana retkille vai onko se arkikäytössä? Pitääkö reppuun mahtua tietokone, retkeilyvarusteet vai kenties molemmat?
Repun sisätaskut
Mikäli reppu tulee arkikäyttöön, löytyy useasta mallista lukuisia taskuja helpottamaan tavaroiden järjestelyä. Tietokoneelle suunniteltu sisätasku vakauttaa konetta ja mukavoittaa sen kantamista. Jos sen sijaan olet ostamassa reppua retkikäyttöön, kannattaa varmistaa saako reppuun pakattua tai kiinnitettyä retkeilyvarusteita.
Ominaisuudet
Lantiovyöstä on paljon iloa, jos aikomuksesi on käyttää reppua ulkoillessa tai retkillä. Samoin tekee nesteentankkausjärjestelmä, jolla osa repuista on varustettu. Sen kautta voi asettaa juomapussin reppuun ja pussista lähtevän letkun käden ulottuville helpottaakseen juomista. Arkikäyttöön vyö ja nesteentankkausjärjestelmä eivät ole tarpeellisia.
Istuvuus
Istuvuus on hyvä tarkistaa lisäämällä hieman painoa ja liikkumalla reppu selässä. Mitä painavampi reppu, sitä tukevampi se on. Aktiiviseen ja urheilulliseen käyttöön soveltuvat reput ovat usein kevyempiä. Näissä repuissa on usein myös verkkoselkämys, joka pitää selän irti itse repusta ja näin hikinen selkä ei painaudu epämukavasti reppuun kiinni.
Tutustu päiväreppujen valikoimaan
Teltta valitaan tarpeen mukaan
Juuri sinun tarpeillesi sopivaa telttaa ostaessa on pidettävä mielessä sen ensisijainen käyttötarkoitus. Oikea vaihtoehto riippuu siitä, mihin vuodenaikaan telttaa käyttää ja kuinka monta nukkujaa telttaan tulee mahtua. Myös ympäristö, jossa teltta pystytetään, vaikuttaa luontaisesti sen valintaan. Telttojen paino on useimmiten isoin erottava tekijä niiden välillä ja se näkyy myös hinnoittelussa. Retkeily- ja vaellustelttoja on kahdenlaisia: kupoli- ja tunnelitelttoja. Yleisesti ottaen kupoliteltat sopivat kuiviin ja lämpimiin olosuhteisiin, kun taas tunneliteltat suoriutuvat paremmin talvisissa ja tuulisemmissa olosuhteissa.
Kupoliteltta
Mikäli teltalla ei ole tarkkaan määriteltyä käyttötarkoitusta, kupoliteltta on hyvä vaihtoehto yleiskäyttöön. Suurin ero tunnelitelttaan on itsestään seisova rakenne, jonka myötä kupoliteltan pystyy pystyttämään kalliolle tai muuhun maaperään, johon kiiloja ei saa työnnettyä. Useammissa kupoliteltoissa sisäteltta pystytetään ensin, minkä vuoksi teltan kuivana säilyminen on sateisella säällä haastavaa, ellei ulkotelttaa saada nopeasti sisäteltan päälle.
Tunneliteltta
Tuulen- ja lumenkestävä sekä usein kevyin vaihtoehto, tunneliteltta, sopii mainiosti tunturi- ja talvivaeltajille. Useimmiten tunnelitelttoihin kuuluu sisäteltta, joka pystytetään samalla ulkoteltan kanssa. Tunneliteltan pingottaminen onnistuu parhaiten maastossa, jossa kiilat saa kiinnitettyä maahan, mutta esimerkiksi kalliolle pystyttäminen voi olla haastavaa. Isompiin telttoihin kuuluu myös absidi eli eteistila, jossa on kätevä säilyttää tavaroita.
Muut ominaisuudet
Teltan paino, kerrosten määrä ja kankaan vedenpitävyys ovat mallista huolimatta jokaisen teltan tärkeimmät ominaisuudet ja jotka vaikuttavat eniten telttailijan mukavuuteen. Telttakankaissa 1500 mm vesipilariarvo lasketaan vedenpitäväksi, kun puolestaan pohjakankaissa vastaava arvo on 3000 mm. Kerrosten määrä vaikuttaa olennaisesti teltan painoon. Useimmat teltat ovat kaksikerros-telttoja. Yksikerroksisia käytetään useimmiten vuorikiipeilyssä, jossa painon minimointi on tärkeintä.