Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
225892259_s_Syysloma_840x471

Mitä tehdä syyslomalla – katso kivat ideat

Mitä tehdä syyslomalla? Kun koululaisilla on muutama päivä vapaata, voi lähteä retkelle luontoon, kaupungille, mökille tai sitten pidemmälle reissuun. Keräsimme sinulle ideoita, monipuolista syyslomatekemistä ja varusteita, joilla lomailu onnistuu.

Syyslomaa vietetään Suomen kouluissa lokakuun lopulla joko parin päivän tai viikon mittaisena, paikkakunnasta ja koulusta riippuen. Loman historia pohjautuu maatalousyhteiskunnan aikaan, jolloin koulujen oppilaat ja muut opiskelijat matkustivat maalle kotitiloilleen auttamaan sadonkorjuussa. Silloin puhuttiin jopa virallisestikin perunannostolomasta. Nykyään syysloman merkitys on enemmänkin katkaista pitkän syksyn aherrusta ja saada lomalta lisää puhtia loppuvuoden koitoksiin.

Milloin on koulujen syysloma vuonna 2024? Koulujen syyslomia vietetään Suomessa lokakuun lopussa viikoilla 42–43. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa loma on 14.–18.10. Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa, Porissa ja Oulussa lomaillaan viikkoa myöhemmin eli 21.–25.10.

Mitä tehdä syyslomalla ja mikä on lomalla hauskaa tekemistä lapsille? Osa meistä pakkaa matkalaukut ja lähtee reissuun ulkomaille, toiset taas viihtyvät kotona, ja perhe tekee päiväretkiä lähialueille tai piipahduksia kaupungille shoppailemaan, herkuttelemaan ja löytämään elämyksiä museoista. Myös kylpylät täyttyvät syyslomalla lapsiperheistä. Lisäksi syysloma on hyvä hetki lähteä vielä syksyn viimeisen kerran yhdessä mökille ja laittaa samalla paikat talvikuntoon.

Lue lisää: Matkalaukkuja monenlaiseen menoon

Vaellus metsään ruskaa ihastelemaan

Retkeily luonnossa ei yleensä maksa mitään, varsinkaan silloin, jos lähdetään lähimetsään katsomaan syksyn tuloa. Tarvitaan vain hyvä päiväreppu, ulkoiluvaatteet ja eväsrasioihin pakatut kunnon eväät. Jos metsässä vaelletaan pidemmälle, kannattaa varustautua asiallisilla retkeilyvaatteilla ja kengillä. Telttailukin onnistuu vielä lokakuussa, kun mukana on lämpimät varusteet.

Lue lisää: Löydä oikeat varusteet ruskaretkelle ja vaellukselle

Luonnossa on paljon nähtävää – hanki siis kiikari tai kaukoputki

Syksyinen metsäretki voi tarjota monia mielenkiintoisia lintuhavaintoja. Vaikka monet muuttolinnut ovat syysloman aikaan jo lähteneet etelään, useat suomalaiset lajit pysyvät Suomessa läpi vuoden tai myöhään syksyyn. Voitte nähdä retkellä vaikkapa tiaisia, käpytikan, närhen tai varislintuja eli variksen, harakan tai jopa ison mustan korpin. Lintujen havainnointi on helpompaa lehtien pudottua, ja syksyn rauhallisuus tuo lintujen ääntelyn paremmin esille.

Syyslomatekemistä kotona – hyggeilyä ja lautapelejä

Ovatko myös vanhemmat lomalla, kun on koululaisten syysloma? Ainahan se ei onnistu, mutta etätöissäkin voi loman tunnelmaan osittain päästä ja keksiä lapsille lomatekemistä. Kotoiluun kuuluu kirjoja, lautapelejä ja myös pelaamista konsolilla tai tabletilla.